Τα τέσσερα πέμπτα των μεσήλικων θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, καθώς η πολυάσχολη ζωή και καθιστική εργασία κάνουν ολοένα και πιο δύσκολο το να παραμείνουν υγιείς, σύμφωνα με ειδικούς. Σύμφωνα με έρευνα της Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE) το 83% των ανθρώπων μεταξύ 40-60 ετών καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ή είναι υπέρβαροι ή δεν κάνουν καμία μορφή άσκησης.
Οι αξιωματούχοι του οργανισμού δήλωσαν ότι εννέα στους 10 άνδρες (87%) και οκτώ στις 10 γυναίκες (79%) δεν ασκούνται αρκετά, υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια κατανάλωσης αλκοόλ ή υπέρβαροι/ παχύσαρκοι.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 77% των ανδρών και το 63% των γυναικών στη μέση ηλικία είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι – με το ποσοστό της παχυσαρκίας να εκτοξεύεται κατά 16% μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το ποσοστό διαβήτη μεταξύ αυτής της ηλικιακής ομάδας διπλασιάστηκε επίσης σε αυτήν την περίοδο στην Αγγλία.
Παράλληλα πολλοί είναι επίσης όσοι δεν είναι σωματικά δραστήριοι και καταναλώνουν πάρα πολύ αλκοόλ.
«Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής έχουν το τίμημά τους στην υγεία και είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στη μέση ηλικία, που υφίστανται αυτές τις συνέπειες περισσότερο, με την υγεία τους φτάνει σε ανησυχητικά επίπεδα», δήλωσε ο καθηγητής Sir Muir Gray, κλινικός σύμβουλος του οργανισμού.
«Περισσότερα από 15 εκατομμύρια Βρετανών υποφέρουν από μια μόνιμη πάθηση και η πολυάσχολη ζωή και η καθιστική εργασία καθιστούν δύσκολη την προσπάθειά τους να ζήσουν υγιεινά. Όμως μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία των ανθρώπων τώρα και στο μέλλον».
Ο καθηγητής Kevin Fenton, διευθυντής Υγείας και Ευεξίας στη Δημόσια Υγεία Αγγλίας, δήλωσε: «Οι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με τη δουλειά, με την οικογένεια, με την καθημερινότητα και μερικές φορές η δική τους υγεία είναι το λιγότερο που τους απασχολεί».
Ο Dan Howarth, επικεφαλής στο τμήμα φροντίδας του Diabetes UK, πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι συχνά θάβουν το κεφάλι τους στην άμμο, όταν πρόκειται για τη γενική υγεία τους, αλλά οι συνέπειες του να μην κάνουμε τίποτα μπορεί να είναι καταστροφικές».