Το ναρκωτικό ecstasy θα μπορούσε σύντομα να είναι διαθέσιμο με ιατρική συνταγή στις ΗΠΑ,καθώς μια σημαντική, μεγάλης κλίμακας δοκιμή για τη χρήση του ως φαρμακευτική αγωγή για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), εισέρχεται στο τελικό της στάδιο.
Βετεράνοι του στρατού που έλαβαν μέρος στις προηγούμενες φάσεις της δοκιμής έχουν πει ότι το MDMA, η δραστική ουσία στα χάπια ecstasy, βοήθησε να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα του PTSD.
Μετά τα θετικά αποτελέσματα, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) ενέκρινε τον περασμένο μήνα τη χρήση MDMA σε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας – το τρίτο και τελευταίο στάδιο προτού μπορέσει να υποβληθεί για έγκριση ως συνταγογραφούμενο φάρμακο.
Ο πρώην στρατιώτης TonyMacieδήλωσε ότι η θεραπεία τον είχε βοηθήσει να επεξεργαστεί το ψυχολογικό τραύμα που είχε βιώσει όταν υπηρετούσε στο Ιράκ το 2007. Ο Macieεμφάνισε PTSD όταν ο ιρακινός διερμηνέας ο οποίος του είχε πει να περιμένει το επόμενο όχημα για να τον πάρει, σκοτώθηκε,καθώς το δικό του όχημα εξερράγη από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.
Επιστρέφοντας στο σπίτι του, ο 29χρονος είπε ο ένιωθε συνεχώς στα άκρα, σαν να προσπαθούσε να προστατευθεί διαρκώς από μια επίθεση,μαζί με άγχος και κατάθλιψη, ενώ αντιμετώπιζε και προβλήματα στον ύπνο.
«Ο εγκέφαλός μου δεν ήταν σε θέση να “κλείσει”. “Έτρεχε” ένα εκατομμύριο μίλια το λεπτό. Το χρειάζεσαι αυτό όταν βρίσκεσαι σε μια εμπόλεμη ζώνη, αλλά δεν είναι φυσιολογικό όταν γυρίζεις στο σπίτι», είπε.
Ο Macie χρησιμοποίησε αλκοόλ και παυσίπονα για να μουδιάσει αυτά τα συναισθήματα, ενώ ακολούθησε και θεραπεία με αντικαταθλιπτικά, όμως η κατάστασή του αποδείχθηκε ανθεκτική.
Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του ecstasyξεκίνησε το 2000 και το 2010 άρχισε να περιλαμβάνει βετεράνους του στρατού, μεταξύ των οποίων και οMacie.Οι ασθενείς έκαναν τρεις οκτάωρες συνεδρίες ψυχοθεραπείας υπό την επίδραση του MDMA.
Ο Macie δήλωσε ότι ήταν σε θέση να αντιμετωπίσειτα πιο βαθιά του τραύματα του κατά τη διάρκεια της θεραπείας και ότι δεν χρειαζόταν περισσότερες από μία δόσεις, καθώς τα συμπτώματά του υποχώρησαν μετά την πρώτη συνεδρία. Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, τα δύο τρίτα των περισσοτέρων από 100 συμμετεχόντων στη δεύτερη φάση δοκιμών-εκ των οποίων το ένα τρίτο περίπου ήταν βετεράνοι- διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν πλέον τα κριτήρια διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Η τρίτη φάση της έρευνας θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 230 ασθενείς.