Ένας επιστήμονας κατοχύρωσε μια πατέντα για ένα εμβόλιο κατά του κοινού κρυολογήματος – μια κατάσταση που οι γιατροί έως τώρα πίστευαν ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με ξεκούραση στο κρεβάτι και άφθονα υγρά.

Ο Rudolf Valenta, ένας ειδικός στις αλλεργίες στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, βρίσκεται πίσω από την έρευνα για τον ρινοϊό, το μικρόβιο που είναι υπεύθυνο για τη ρινική καταρροή και πονόλαιμο. Το κοινό κρυολόγημα θεωρείται δύσκολο να θεραπευτεί ή να προληφθεί από επειδή έχει τόσα πολλά διαφορετικά στελέχη.

Αλλά ο καθηγητής Valenta δήλωσε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος τείνει να επιτίθεται στο κέντρο του ιού, ο οποίος δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμησή του. Αντ’ αυτού, το εμβόλιό του επικεντρώνεται στο κέλυφος του ιού, το οποίο διευκολύνει την μόλυνση προσκολλώντας  στις βλεννογόνους του στόματος, του φάρυγγα, ρινικών διόδων και το στομάχι.

«Έχουμε πάρει κομμάτια από το κέλυφος του ρινοϊού, τα σωστά κομμάτια και τα επισυνάψαμε σε μια πρωτεΐνη-φορέα», είπε. «Είναι μια αρχή πολύ παλιά, για να επικεντρωθεί εκ νέου η αντισωματική απάντηση. Η ποικιλομορφία των διαφορετικών τύπων του ιού έχει μικρότερη σημασία από το να στοχεύσουμε στο σωστό σημείο στον ιό».

Το εμβόλιο ενθαρρύνει το σώμα να αναγνωρίσει και να αναπτύξει άμυνες ενάντια του εξωτερικού μέρους του ρινοϊού, το οποίο είναι παρόμοιο σε όλα τα διαφορετικά στελέχη.

Τα κρυολογήματα μεταδίδονται από την εισπνοή ή την επαφή με μολυσμένα σταγονίδια, που προέρχονται συνήθως από το βήχα και το φτέρνισμα εκείνου που νοσεί.

Ας μην βιαζόμαστε όμως: ο καθηγητής Valenta είπε το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο για τους ασθενείς σε έξι έως οκτώ χρόνια. «Με την πρώτη πρωτεΐνη που δημιουργήσαμε, διαπιστώσαμε πολύ καλή αναστολή της νόσου. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο με ό, τι κάνουμε », είπε. «Αν καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε σωστά τις δοκιμές, το εμβόλιο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε έξι έως οκτώ χρόνια».

Ο Jonathan Ball, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Νότινγκχαμ, είπε οι ερευνητές ίσως είναι κοντά σε κάτι, αλλά η κατάθεση πατέντας είναι «πολύ μακριά από το να έχεις ένα εγκεκριμένο εμβόλιο. Οι ρινοϊοί είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να μεταλλάσσονται προκειμένου να ξεφύγουν από την ανοσία μας και να προκαλέσουν εκ νέου μόλυνση», είπε. «Υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικά στελέχη και η εξεύρεση ενός εμβολίου που θα προστατεύει από όλα αυτά θα είναι δύσκολη».