Ένας τύπος κατάθλιψης μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους που διατρέχουν γενετικά κίνδυνο σχιζοφρένειας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα μελέτη.
Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανακοίνωσε ότι τα ευρήματά της θα μπορούσαν να βοηθήσουν να χυθεί φως στα αίτια της κατάθλιψης, η οποία επηρεάζει περίπου ένα στα πέντε άτομα. Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για την καλύτερη διάγνωση και θεραπείες για τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, όπως πιστεύουν οι ειδικοί.
Σήμερα δεν υπάρχει τεστ για τη διάγνωση της κατάθλιψης, η οποία έχει συμπτώματα όπως επίμονα κακή διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή και σκέψεις για αυτοτραυματισμό. Οι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι η πάθηση μπορεί να είναι μια σειρά από διαφορετικές ασθένειες, με διαφορετικές αιτίες και επιπτώσεις.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα που παρέχονται από τη Generation Scotland, μία τράπεζα ανθρώπινου ιστού από εθελοντές, για να ερευνήσουν για τις γενετικές αιτίες της κατάθλιψης.
Εξέτασαν το αν οι άνθρωποι που είναι γνωστό ότι έχουν γονίδια τα οποία τους θέτουν σε κίνδυνο σχιζοφρένειας, μοιραζόταν τη γενετική τους κατασκευή με όσους είχαν κατάθλιψη. Η έρευνα έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει μια ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων με κατάθλιψη που έχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο για σχιζοφρένεια.
Η σχιζοφρένεια είναι γνωστό ότι «μοιράζεται» κάποια στοιχεία με την κατάθλιψη, όπως η κακή διάθεση και η νεύρωση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια, όπως είπαν οι ερευνητές.
Η Heather Whalley, ερευνητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή πάθηση όμως γνωρίζουμε πολύ λίγα για το τι την προκαλεί. Φαίνεται ότι υπάρχει μια διακριτή μορφή κατάθλιψης που βασίζεται στον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τις αιτίες των διαφόρων μορφών κατάθλιψης, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσουμε να αναπτύξουμε καλύτερους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας για μια πάθηση που προκαλεί προβλήματα σε τόσους πολλούς ανθρώπους».
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Translational Psychiatry.