Μια αποτελεσματική θεραπεία για όλους τους τύπους καρκίνου θα μπορούσε να βρίσκεται μόλις πέντε έως δέκα χρόνια μακριά, σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο σχετικά με τη νόσο.
Τα ποσοστά επιβίωσης έχουν αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών, από ένα μέσο όρο 24% στις αρχές του 1970 σε περίπου 50%.
Ωστόσο, ορισμένες μορφές της νόσου έχουν παραμείνει εξαιρετικά δύσκολες να θεραπευτούν – μόνο το ένα τοις εκατό των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος και το πέντε τοις εκατό των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα επιβιώνουν 10 χρόνια μετά τη διάγνωση.
Ο καθηγητής Karol Sikora, πρώην επικεφαλής του προγράμματος κατά του καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι η πρόοδος στη γενετική σημαίνει ότι οι γιατροί σύντομα θα είναι σε θέση να συνταγογραφούν φάρμακα που θα απευθύνονται ειδικά στον καρκίνο του κάθε ατόμου.
Είπε ότι, «η κατανόηση των διαφορών των μοριακών μηχανισμών των καρκινικών κυττάρων σε σχέση με τα φυσιολογικά κύτταρα, θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη εξατομικευμένων φαρμάκων για τον καρκίνο και θα επιτρέψει μεγαλύτερη ακρίβεια στην ιατρική».
«Αυτό που θα κάνουν, είναι να καταστέλλουν τον καρκίνο και να τον μετατρέπουν σε χρόνια πάθηση», είπε ο καθηγητής Sikora. «Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο είναι στα 50 ή τα 60 τους χρόνια. Αν καταφέρουμε να ζουν άλλα 20 ή 30 χρόνια, θα έχουν ζήσει ουσιαστικά μια ζωή φυσιολογικής διάρκειας». Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι αυτή η ιατρική επανάσταση θα συμβεί μέσα στα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια.
«Δεν θα υπάρξει πανάκεια, αλλά μια πολύ καλύτερη προγνωστική μέθοδος για να γνωρίζουμε ποια φάρμακα να δώσουμε σε ποιους ασθενείς», είπε. «Στη δεκαετία του 1970, το ποσοστό επιβίωσης για τον καρκίνο των όρχεων ανέβηκε στο 98%, οπότε ουσιαστικά είναι μια θεραπεία. Νομίζω ότι θα υπάρξει μια ξαφνική αύξηση στα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, μόλις καταλάβουμε τα δεδομένα για το ανθρώπινο γονιδίωμα».
Η Δρ Emma Smith, από το Cancer Research UK, δήλωσε ότι η οργάνωση χρηματοδοτεί «έρευνα αιχμής που αναζητά νέους τρόπους για την πρόληψη του καρκίνου, για την έγκαιρη διάγνωσή του και την δημιουργία πιο αποτελεσματικών και ήπιων θεραπειών».