Το άτμισμα χαρακτηρίστηκε θετικό από εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας, μετά την πρώτη μακροχρόνια μελέτη των επιπτώσεών του σε πρώην καπνιστές. Μετά από έξι μήνες, οι άνθρωποι που άλλαξαν τα κανονικά με ηλεκτρονικά τσιγάρα, είχαν πολύ λιγότερες τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες στο σώμα τους από όσους συνέχισαν να καπνίζουν.
Τα αυτοκόλλητα νικοτίνης έμπλαστρα φάνηκε ότι είναι επίσης πολύ ασφαλέστερα από τα προϊόντα καπνού, σύμφωνα με την ανάλυση δειγμάτων σάλιου και ούρων.
Οι ειδικοί ελπίζουν ότι οι διαπιστώσεις θα καθησυχάσουν τους επίδοξους πρώην καπνιστές που έχουν μπερδευτεί από τα αντιφατικά μηνύματα για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ορισμένες προηγούμενες μελέτες υποστήριξαν ότι το άτμισμα είναι τόσο επιβλαβές όσο και το κάπνισμα, έχουν ελάχιστα κοινά στοιχεία με τις πραγματικές συνθήκες, όπως υποστηρίζεται.
Τα νέα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι, για να είναι ασφαλές, είναι απαραίτητο για τους καπνιστές να στραφούν ολοκληρωτικά στο άτμισμα ή σε θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που απέτυχαν να κόψουν εντελώς το τσιγάρο, είχαν ακόμη σημαντικά ποσά από τις τοξίνες του καπνού στο σάλιο και τα ούρα τους.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Lion Shahab, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η μελέτη μας ενισχύει τις υπάρχουσες αποδείξεις που δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα αυτοκόλλητα νικοτίνης είναι πολύ πιο ασφαλή από το κάπνισμα και υποστηρίζει ότι υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος από τη μακροχρόνια χρήση τους».
«Έχουμε δείξει ότι τα επίπεδα των τοξικών χημικών ουσιών στο σώμα από το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι υποστήριζαν προηγούμενες μελέτες χρησιμοποιώντας πειράματα προσομοίωσης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες αμφιβολίες για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να είναι λανθασμένες».
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν επίσης, ότι ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα, η ποσότητα της νικοτίνης που παρέχουν δεν είναι αισθητά διαφορετική από τα συμβατικά τσιγάρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα εντελώς, απολαμβάνοντας το πάθος τους με έναν ασφαλέστερο τρόπο».
Οι επιστήμονες μελέτησαν συνολικά 181 άτομα, συμπεριλαμβανομένων καπνιστών και πρώην καπνιστών που είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα ή προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης, όπως αυτοκόλλητα και ρινικά σπρέι για τουλάχιστον έξι μήνες. Μια τρίτη ομάδα, συνέχισε να καπνίζει, χρησιμοποιώντας παράλληλα ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα προϊόντα αντικατάστασης της νικοτίνης.
Σε σύγκριση με τους καπνιστές «πλήρους απασχόλησης», οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν κατά 97% χαμηλότερο επίπεδο του τοξικού χημικού NNAL, που συνδέεται στενά με τον καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, υπήρξε μικρή διαφορά στο επίπεδο NNAL μεταξύ των κανονικών καπνιστών και όσων κάπνιζαν κανονικά τσιγάρα και παράλληλα άτμιζαν.