Τα πρωτότοκα παιδιά είναι πιο έξυπνα από τα αδέλφια τους, επειδή λαμβάνουν περισσότερη πνευματική διέγερση στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, σύμφωνα με όσα δείχνει μια νέα έρευνα.
Επιβεβαιώνοντας τις υποψίες των απανταχού μεγαλύτερων αδελφών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι τα πρωτότοκα παιδιά επιτύχουν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ IQ, ακόμη και από την ηλικία των ενός έτους.
Οι ερευνητές, σε συνεργασία με μια ομάδα από το από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εξέτασαν στοιχεία από 5.000 παιδιά στα οποία δίνονταν τεστ ανάγνωσης κάθε δύο χρόνια.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα σε σχέση με τη γονική συμπεριφορά, βρήκαν ότι στα πρωτότοκα παιδιά δόθηκε περισσότερη υποστήριξη στις εργασίες που αφορούσαν τη σκέψη, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ.
Οι διαφορές στις βαθμολογίες του τεστ αυξάνονταν ελαφρώς με την ηλικία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Human Resources, η οποία εξέτασε την πνευματική πρόοδο των παιδιών έως την ηλικία των 14 ετών.
Όλα τα παιδιά βρέθηκαν να λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο συναισθηματικής υποστήριξης, αλλά οι γονείς φαίνεται ότι αφιέρωναν λιγότερο χρόνο για τις δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο με τα μικρότερα παιδιά τους και ότι πήραν μέρος σε λιγότερες δραστηριότητες μαζί τους όπως η ανάγνωση και η μουσική.
Οι γονείς είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να παίρνουν αυξημένα ρίσκα, όπως το να καπνίζουν περισσότερο, μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους.
Η Δρ Ana Nuevo-Chiquero, η οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εξηγήσουν τις διαφορές που παρατηρούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και της απασχόλησης αργότερα στη ζωή.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι πιο επιτυχημένη και φιλόδοξα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ διαπίστωσαν ότι έχουν 16% περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν σε σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με τα μικρότερα αδέλφια τους.
Ωστόσο, τα πρωτότοκα παιδιά είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν μυωπία σε σχέση με τα αδέλφια τους, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται στον χρόνο που οι γονείς αφιερώνουν στην εκπαίδευσή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Jama Οφθαλμολογίας.