Ο ύπνος για περισσότερες από εννέα ώρες κάθε βράδυ θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αδυναμία να σηκωθεί κάποιος από το κρεβάτι μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα και όχι αιτία των αλλαγών στον εγκέφαλο που οδηγούν στην άνοια. Για το λόγο αυτό, απλά μειώνοντας τη διάρκεια του ύπνου είναι απίθανο να μειωθεί και ο κίνδυνος που διατρέχει ένα άτομο.
Ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται συνεχόμενα για περισσότερο από εννέα ώρες κάθε βράδυ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας τα επόμενα 10 χρόνια, σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται εννέα ώρες ή λιγότερο.
Οι συμμετέχοντες που δεν είχαν απολυτήριο λυκείου και κοιμούνταν περισσότερες από εννέα ώρες διέτρεχαν εξαπλάσιο κίνδυνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εκπαίδευση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Matthew Pase, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, δήλωσε: «Η αναφορά της διάρκειας του ύπνου μπορεί να είναι ένα χρήσιμο κλινικό εργαλείο, για να βοηθήσει στο να προβλέψουμε ποιοι άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης κλινικής άνοιας μέσα σε 10 χρόνια».
Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερους από 2.400 ασθενείς που συμμετείχαν σε μια μεγάλη έρευνα των ΗΠΑ για τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 72 ετών, κλήθηκαν να αναφέρουν πόση ώρα συνήθως κοιμόταν κάθε βράδυ και παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 10 ετών.
Συνολικά, καταγράφηκαν 234 περιπτώσεων άνοιας κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
Ο ύπνος για περισσότερες από εννέα ώρες διπλασίαζε τον κίνδυνο για όλους τους τύπους άνοιας και ειδικότερα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Επίσης, σχετίζεται με μικρότερο όγκο εγκεφάλου.
Η Δρ Rosa Sancho, δήλωσε: «Αν και τα ασυνήθιστα μοτίβα ύπνου είναι κοινά στους ανθρώπους με άνοια, η μελέτη αυτή προσθέτει στην υπάρχουσα έρευνα υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές στον ύπνο μπορεί να είναι εμφανείς πολύ πριν από συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης αρχίσουν να εμφανίζονται».
«Άλλες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ των μεταβολών στην ποιότητα του ύπνου και της έναρξης της άνοιας και, ενώ αυτό δεν εξετάστηκε στη μελέτη αυτή, θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη διάρκεια του ύπνου».
«Η καλύτερη κατανόηση για το πώς ο ύπνος επηρεάζεται από την άνοια θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν εκείνους που βρίσκονται σε κίνδυνο από αυτήν».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.