Μπορεί να ακούγεται δύσκολο να το πιστέψουμε, όμως τα γονίδια του αυτισμού μπορεί να έχουν διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης, επειδή μας κάνουν πιο έξυπνους, υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες.

Όπως δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, περισσότερες γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με τον αυτισμό έχουν επιλεγεί φυσικά να κληρονομηθούν, από ό, τι θα αναμενόταν να γίνει τυχαίο. Οι ίδιες παραλλαγές συνδέονται με τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την απόδοση του εγκεφάλου, όπως οι μοριακά λειτουργίες που εμπλέκονται στη δημιουργία νέων νευρώνων.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Renato Polimanti, από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Βρήκαμε ένα ισχυρό θετικό σήμα ότι, πέρα από τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, οι παραλλαγές αυτές συνδέονται επίσης με την πνευματική ικανότητα».

Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής επιλογής που περιγράφονται από τον Κάρολο Δαρβίνο, οι εξελικτικές μεταλλάξεις που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική επιτυχία εξαλείφονται γρήγορα από έναν πληθυσμό. Αλλά εκείνες που παρέχουν μια καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης, τείνουν να παραμένουν από γενιά σε γενιά, αν τα πλεονεκτήματά τους υπερτερούν των δυσμενών επιπτώσεών τους.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Joel Gelernter, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, είπε: «Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο μεγάλος αριθμός των παραλλαγών γονιδίων που μαζί δημιουργούν διαταραχές του φάσματος του αυτισμού διατηρούνται σε ανθρώπινους πληθυσμούς.  “Γιατί δεν αποβάλλονται απλώς μέσω της εξέλιξης;”, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος δικαιολογημένα».

«Η ιδέα είναι ότι κατά τη διάρκεια της εξέλιξης επιλέχθηκαν αυτές οι παραλλαγές επειδή έχουν θετικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία. Όμως, παράλληλα, έχουν και ένα κόστος. Σε αυτή την περίπτωση, τον αυξημένο κίνδυνο διαταραχών που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού».

Οι επιστήμονες, τα πορίσματα των οποίων δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Public Library of Science Genetics, μελέτησαν περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις διαταραχών που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού και εν συνεχεία προέβησαν σε ανάλυση της εξελικτικής επιλογής γονιδίων.