Ποιος γονιός δεν έχει προσπαθήσει να κρατήσει το έφηβο παιδί του μακριά από το smartphone και το tablet του; Για χρόνια, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) συνιστούσε μέγιστο διάστημα μπροστά σε μία οθόνη δύο ωρών την ημέρα. Περισσότερο, προειδοποιούσε, θα μπορούσε να οδηγήσει το παιδί σε παχυσαρκία, στέρηση ύπνου και κατάθλιψη. Η έρευνα έχει επίσης συνδέσει τον πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη με ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, φτωχά αποτελέσματα στις εξετάσεις και επιθετικότητα. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι οθόνες, ιδιαίτερα των τάμπλετ και των smartphone που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και κάτω από τα σκεπάσματα, έχουν γίνει αιτία ενδοοικογενειακών συγκρούσεων.
Σύμφωνα όμως με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση Psychiatry Quarterly, αυτές οι διαμάχες ίσως είναι περιττές. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 6.089 εφήβους, τους οποίους ρώτησαν για τον χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη, τον ύπνο τους, τους βαθμούς τους στο σχολείο, τα οικογενειακά πρότυπα διατροφής, την κατάθλιψη, τη σωματική τους δραστηριότητα και τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, όπως τους καυγάδες στο σχολείο, το σεξ ενώ είναι μεθυσμένοι και τη χρήση ναρκωτικών.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μέχρι και έξι ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη, δεν προκαλεί κάτι ανησυχητικό. Ο επικεφαλής συγγραφέας, Christopher J. Ferguson, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Stetson στη Φλόριντα, λέει ότι η σύσταση της AAP, η οποία έχει πλέον αρθεί εδώ και πέντε χρόνια, ήταν σε μεγάλο βαθμό αστήρικτη.
«Με βάση τη μελέτη αυτή, καθώς και μια άλλη μεγάλη μελέτη από τον Andrew Przybylski στην Οξφόρδη, φαίνεται ότι μέχρι περίπου έξι ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη είναι αρκετά φυσιολογικό χρονικό διάστημα για τους εφήβους και δεν συνδέεται με ακόμη και ήσσονος σημασίας αρνητικά αποτελέσματα», λέει ο Ferguson. «Οι οθόνες λίγο-πολύ είναι συνυφασμένες με τη ζωή μας σήμερα. Η όλη ιδέα του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη είναι πραγματικά διαφορετική σήμερα από ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια».
Ίσως λοιπόν να πρέπει να χαλαρώσουμε και να θυμάστε ότι πάντα υπήρχε ανησυχία για κάθε τι που έδειχναν κάποια εμμονή οι νέοι. «Χρειάζεται μόνο να κοιτάξουμε λίγο πίσω, για να δούμε τον Elvis Presley, τα κόμικς, τον Harry Potter, τη ροκ μουσική και το Dungeons & Dragons», λέει ο Ferguson. «Εφ ‘όσον τα παιδιά πηγαίνουν καλά στο σχολείο, κοιμούνται αρκετά και ασκούνται, τότε -για τα περισσότερα, τουλάχιστον- η χρήση τέτοιων ηλεκτρονικών συσκευών δεν πρόκειται να έχει σημαντικές επιπτώσεις».
Ωστόσο, δεν είναι υπερβολικό να επιμείνετε να σταματήσει το παιδί σας να κοιτάζει κάποια οθόνη μια ώρα προτού πέσει για ύπνο και να κρατάτε τις συσκευές έξω από το υπνοδωμάτιο ή να το ενθαρρύνετε να ασκηθεί.