Τι θα κάνατε αν βλέπατε κάποιον να καταρρέει, κρατώντας το στήθος του; Θα σπεύδατε να βοηθήσετε ή θα πιστεύατε ότι κάποιος άλλος θα το κάνει; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, μόνο τρεις ή τέσσερις στους δέκα από εμάς θα είχε παρέμβει σε μια τέτοια περίπτωση, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες ζωές.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), αποκαλύπτει ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης και κατάρτισης -ακόμη και η αμηχανία- των γύρω τους «σκοτώνουν» τα θύματα καρδιακής ανακοπής. Τα στατιστικά είναι εντυπωσιακά: οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται κατά περίπου 10% κάθε λεπτό που περνάει, χωρίς ένα σοκ για την καρδιά, είτε με καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR) είτε με απινιδωτή. Μετά από 10 λεπτά, οι πιθανότητες επιβίωσης μειωθεί στο 2%.
«Το πιο συχνό πράγμα που οι άνθρωποι λένε για μας είναι ότι δεν θα έκαναν τίποτα, επειδή δεν θα ήθελαν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα», λέει ο Clive James, ένας εκπαιδευτής διασώστης. «Αλλά στην περίπτωση καρδιακής ανακοπής, δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα χειρότερα, διότι αν δεν κάνετε κάτι το άτομο αυτό θα πεθάνει».
Η αναμονή για ένα ασθενοφόρο δεν αποτελεί επιλογή και η έκθεση εκτιμά ότι 1.000 ζωές ετησίως θα μπορούσαν να σωθούν με τη βελτίωση της κατάρτισης και ευαισθητοποίησης, καθώς και τη διάθεση περισσότερων αυτόματων απινιδωτών σε δημόσιους χώρους.
Όσον αφορά το CPR, ο James συμβουλεύει να συμπιέσουμε το στήθος στο ρυθμό του… «Stayin’ Alive» των Bee Gees (όπως δείχνει με απολαυστικό τρόπο ο Vinnie Jones σε σποτ του BHF εδώ). Για τον εντοπισμό σημαδιών εγκεφαλικού επεισοδίου, υπάρχουν τέσσερα σημεία: αδυναμία στο πρόσωπο; Αδυναμία στο χέρι; Πρόβλημα στην ομιλίας; Ώρα να καλέσετε ασθενοφόρο. Για ανθρώπους που πνίγονται από φαγητό, υπάρχουν τέσσερα βήματα: ενθαρρύνετε το άτομο να βήξει, χρησιμοποιήστε πέντε κοφτά χτυπήματα στην πλάτη, κάντε έως και πέντε κοιλιακές πιέσεις σύμφωνα με τη λαβή Heimlich και στη συνέχεια, αν όλα τα άλλα αποτύχουν, καλέστε βοήθεια.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις πρώτες βοήθειες εδώ.
Η νέα έκθεση δείχνει επίσης πώς συμβουλές πρώτων βοηθειών εξελίσσεται, ενσωματώνοντας νέα έρευνα. «Όταν άρχισα να υπάρχουν πράγματα που θα θεωρούν ότι είναι βάρβαρη σήμερα», λέει ο James. Τα κατάγματα περιλαίμιο είχαν επιδέσμους δυνατά με τέτοιο τρόπο για να διαχωριστούν τα οστά. “Τώρα μπορούμε μόνο να πω να πάρετε το χέρι στην πιο άνετη θέση για το πρόσωπο για να τους πάρει στο νοσοκομείο.”
Το 2014, το St John Ambulance εξέδωσε νέες συμβουλές για να βοηθήσει πνιγμό μωρά. Προηγουμένως, οι γονείς είπαν να τοποθετήσει το παιδί μπρούμυτα κατά μήκος ενός πήχη και να χτυπήσει την πλάτη του μωρού με το άλλο χέρι. Τώρα η συμβουλή είναι να τοποθετήσετε το μωρό σε ένα μηρό, ενώ κάθεται κάτω, υποστηρίζοντας ότι με το ένα χέρι, ενώ εντυπωσιακή με τις άλλες (πέντε φορές με την παλάμη του χεριού ανάμεσα στις ωμοπλάτες).
Περιέργως, η εκπαίδευση πρώτων βοηθειών εξακολουθεί να μην απαιτείται στα σχολεία. Το 2015, η BHF, St John Ambulance και το Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους μετά συντηρητικοί βουλευτές μπλοκάρει ένα νομοσχέδιο που θα καταστήσει υποχρεωτική στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εν τω μεταξύ, η ευαισθητοποίηση είναι το κλειδί. “Κανείς δεν πρέπει ποτέ να φοβάται να βοηθήσει κάποιον που το χρειάζεται», λέει ο James.