Μια γυναίκα από την Αίγυπτο, που πιστεύεται ότι είναι η βαρύτερη στον κόσμο, ζυγίζοντας περίπου 500 κιλά, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μείωσης του βάρους.
Ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου Saifee στη Βομβάης, δήλωσε ότι η 36χρονη Eman Ahmed Abd El Aty, είχε χάσει 100 κιλά από τότε που έφθασε στην Ινδία, τον περασμένο Ιανουάριο. «Προσπαθούμε να τη βοηθήσουμε να χάσει αρκετά κιλά, ώστε να μπορέσει να πετάξει πίσω στην Αίγυπτο το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε η δήλωση του νοσοκομείου, στην οποία σημειώνεται επίσης ότι είναι πιθανό να χάσει περισσότερο βάρος κατά τους προσεχείς μήνες.
Η οικογένειά της ανέφερε ότι δεν είχε εγκαταλείψει το σπίτι της για 25 χρόνια μέχρι τη μέρα που μεταφέρθηκε στη Βομβάη με ένα ναυλωμένο αεροπλάνο (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον ειδικό στη βαριατρική χειρουργική, Δρ Muffazal Lakdawala.
Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση, γνωστή επίσης και ως χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση για τη θεραπεία ατόμων που είναι επικίνδυνα παχύσαρκα (με δείκτη μάζας σώματος 40 ή μεγαλύτερο ή 35 και με άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία).
Η οικογένεια της γυναίκας δήλωσε ότι ζύγιζε 5 κιλά κατά τη γέννησή της και ότι είχε διαγνωστεί με ελεφαντίαση, μια πάθηση κατά την οποία τα μέρη του σώματος διογκώνονται λόγω μιας παρασιτικής μόλυνσης.
Μέχρι να κλείσει τα 11 χρόνια της, το βάρος της αυξήθηκε απότομα και υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο που την άφησε κλινήρη, με τη μητέρα και την αδελφή της να τη φροντίζουν διαρκώς.
Ωστόσο, ο Δρ Lakdawala δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι πίστευε πως η κυρία Abd El Aty δεν έχει ελεφαντίαση, αλλά υποφέρει από λεμφοίδημα που σχετίζεται με την παχυσαρκία και προκαλεί τεράστιο πρήξιμο των ποδιών.
Οι δύο πιο κοινοί τύποι χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είναι:
– Ο γαστρικός δακτύλιος, όπου ένας δακτύλιο χρησιμοποιείται για να μειώσει το μέγεθος του στομάχου, έτσι να απαιτείται μικρότερη ποσότητα τροφής για να κάνει τον ασθενή να αισθάνεται χορτάτος.
– Η γαστρική παράκαμψη, όπου το πεπτικό σύστημα αναδρομολογειται πέρα από το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου, ώστε να αφομοιώνεται λιγότερο φαγητό για να κάνει τον ασθενή να αισθάνεται πλήρης.