Πόσο συχνά βλέπετε τους γονείς σας; To φορτωμένο μας πρόγραμμα και οι αποστάσεις (ειδικά αν ζείτε σε διαφορετικές πόλεις) κάνουν πολλούς από εμάς να αισθανόμαστε ότι δεν τους βλέπουμε όσο θα έπρεπε ή όσο θα θέλαμε. Όμως ο χρόνος που βρίσκουμε για τους γονείς μας, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να παρατείνει τη ζωή τους, όπως δείχνει μια νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ανακάλυψαν ότι η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε φθορά της λειτουργικότητας του οργανισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις σε πρόωρο θάνατο ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 1.600 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 71 χρόνια και αποκάλυψε ότι σχεδόν το 23% των μοναχικών συμμετεχόντων πέθαναν εντός έξι ετών από την έναρξη της μελέτης, σε σύγκριση με μόνο το 14% των ατόμων που ανέφεραν ότι είχαν ικανοποιητικά επίπεδα συντροφικότητας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 43% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών αισθάνονται απομονωμένοι.
Κατά συνέπεια, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μοναξιά είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση της ποιότητας ζωής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, νοητική φθορά και άλλα προβλήματα υγείας, όπως η στεφανιαία νόσος.
«Η ανάγκη που είχαμε ολόκληρη τη ζωή μας – ανθρώπους που μας γνωρίζουν, μας εκτιμούν, μας κάνουν χαρούμενους – ποτέ δεν σταματάει», δήλωσε η Barbara Moscowitz, ανώτερη γηριατρική κοινωνική λειτουργός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Η θεωρία ότι η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει την υγεία ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι μια νέα ιδέα, όμως. Μια άλλη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο Brigham Young στη Γιούτα, το 2010, διαπίστωσε ότι οι κοινωνικές σχέσεις είναι όλο και πιο σημαντικές για την παράταση της ζωής, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι με πολλούς στενούς φίλους και την οικογένεια κοντά τους είναι πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο από εκείνους που είναι μόνοι.
Ομοίως, μια έκθεση από την Αγγλική Διαχρονική Μελέτη της Γήρανσης (ELSA) στο University College του Λονδίνου, ισχυρίστηκε ότι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών που νιώθουν ικανοποιημένοι για τη ζωή τους, είναι πιο πιθανό να φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία.