Φαίνεται ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες για το τι είναι και δεν είναι υγιεινό για τη διατροφή μας αλλάζει διαρκώς. Πριν από δέκα χρόνια, όλοι είχαμε εμμονή με τη μείωση της πρόσληψης λιπαρών και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν γεμάτες με προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τώρα, η ζάχαρη έχει αντικαταστήσει το λίπος ως τον υπ’ αριθμόν 1 δημόσιο κίνδυνο και έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ορισμένα λιπαρά –όπως εκείνα που βρίσκονται στο αβοκάντο, τα καρύδια και το ελαιόλαδο, για παράδειγμα- είναι πραγματικά καλά για τον οργανισμό μας.

Όμως ένας χειρουργός καρδιολόγος υποστηρίζει ότι πολλά θρεπτικά τρόφιμα δεν είναι, στην πραγματικότητα, 100% καλά για την υγεία μας. Ο Δρ Steven Gundry, λέει ότι συχνά τα πιο θρεπτικά τρόφιμα είναι αυτά που μας προκαλούν προβλήματα πέψης.

Ο Gundry εξηγεί ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος φυτικών πρωτεϊνών που δημιουργεί προβλήματα στο έντερό μας, οι λεκτίνες. «Αυτές οι μικροσκοπικές πρωτεΐνες υπάρχουν μέσα σε ορισμένα φυτά και λειτουργούν ως μηχανισμός άμυνας αρρωσταίνοντας το αρπακτικό που τρώει το φυτό».

Οι λεκτίνες βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το αλεύρι ολικής αλέσεως, τα κάσιους, τα όσπρια, οι μελιτζάνες, το καλαμπόκι, το καστανό ρύζι, οι ντομάτες και οι ηλιόσποροι – ναι, σε πολλά τρόφιμα που θεωρούνται γενικά υγιεινά.

«Οι λεκτίνες είναι ένας τύπος πρωτεΐνης (ευαίσθητος σε διάφορες ασθένειες, βακτήρια και ιούς) που αναγκάζει τους υδατάνθρακες (σάκχαρα, άμυλα και ίνες) να συσσωρεύονται και να προσκολλώνται σε ορισμένα κύτταρα του σώματός μας, όταν τα τρώμε», εξηγεί ο Gundry .

«Συχνά, οι λεκτίνες μπορούν να εμποδίσουν την επικοινωνία μεταξύ σημαντικών κυττάρων. Και όταν συμβαίνει αυτό, η απάντηση του οργανισμού είναι συνήθως φλεγμονή ή κάποιο άλλο είδος αντίδρασης στην τοξικότητα, όπως ναυτία, διάρροια ή έμετος. Η διακοπή της κυτταρικής επικοινωνίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως η κόπωση».

Ο Gundry πιστεύει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας μειώνοντας την πρόσληψη λεκτίνης. Αντί για ψωμί ολικής αλέσεως, προτείνει να μείνουμε στο λευκό. Τις ντομάτες, μπορούμε να ξεφλουδίζουμε και να αφαιρούμε τους σπόρους, προτού τις φάμε.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα κονσερβοποιημένα ή επεξεργασμένα φασόλια υπέρ των φρέσκων και αντί για κάσιους να προτιμούμε άλλους ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια.