Τα ψυχεδελικά ναρκωτικά έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας σε περιθωριοποιημένους ανθρώπους, σε μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Psychaedelic Science στις ΗΠΑ και είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια να αποκαλυφθεί εάν οι ψυχεδελικές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών.
Για να διερευνήσει εάν τα ψυχεδελικά ναρκωτικά μπορούν να μειώσουν τις αυτοκτονίες, ένας καναδός ερευνητής ανέλυσε δεδομένα από μια τετραετή έρευνα σε 800 γυναίκες που εργάζονται στον τομέα του σεξ στο Βανκούβερ. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι γυναίκες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που κάλυπτε θέματα όπως το αν είχαν χρησιμοποιήσει ναρκωτικά και αν είχαν βιώσει αυτοκτονικές σκέψεις τους τελευταίους έξι μήνες.
Η ερευνητής Elena Argento διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει ψυχεδελικά φάρμακα σε κάποιο σημείο της ζωής τους ήταν 60% λιγότερο πιθανό να έχουν βιώσει αυτοκτονικές σκέψεις από εκείνες που δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση. Αντίθετα, οι γυναίκες που είχαν κάνει χρήση κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και / ή είχαν υποστεί κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας ήταν πιο επιρρεπείς σε αυτοκτονικές σκέψεις.
Ενώ η έρευνα της Argento είναι παρατηρητική και επομένως δεν περιλαμβάνει ελέγχους όπως μια εργαστηριακή μελέτη, ενισχύει αυτό που θεωρείται ευρέως ως «ψυχεδελική αναγέννηση». Τα παράνομα ναρκωτικά με ψυχοδραστική επίδραση, όπως το LSD, το MDMA και η ψιλοκυβίνη ή τα παραισθησιογόνα μανιτάρια, εξετάζονται για τα εμφανή τους ψυχολογικά οφέλη σε ελεγχόμενο περιβάλλον από τους ερευνητές του τομέα της ιατρικής. Αν όμως χρησιμοποιηθούν λανθασμένα ή χωρίς επίβλεψη, οι παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
Πέρυσι, μια μελέτη που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο John Hopkins και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για την ψιλοκυβίνη έδειξε ότι η ουσία μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη σε ασθενείς με καρκίνο. Μια ξεχωριστή μελέτη, από ερευνητές του Ιδρύματος Beckley και του ερευνητικού προγράμματος του Imperial College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι η ψιλοκυβίνη θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με ανθεκτική σε άλλες θεραπείες κατάθλιψη.
Το 2016 δημοσιεύθηκε επίσης η πρώτη μελέτη απεικόνισης εγκεφάλου για τις επιδράσεις του LSD από το Ίδρυμα Beckley, δείχνοντας ότι το τμήμα του εγκεφάλου που συσχετίζεται με το «εγώ» μειώνεται κάτω από την επίδραση του ναρκωτικού, ενώ η επικοινωνία μεταξύ άλλων δικτύων επεκτείνεται. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η παροχή αίματος και η νευρωνική δραστηριότητα επηρεάζονται από το LSD θα μπορούσε να βοηθήσει στο να χρησιμοποιηθεί το ναρκωτικό ως ισχυρή θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους, του εθισμού και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.
Η Amanda Feilding, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Beckley, δήλωσε ότι «τα ψυχεδελικά ναρκωτικά φαίνονται μοναδικά στην ικανότητά τους να παράγουν διαρκή αποτελέσματα μετά από μία ή δύο θεραπείες. Έχουμε επίσης φτάσει σε ένα σημείο ανατροπής, ως προς τον τρόπο που τα ψυχεδελικά παρουσιάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το στίγμα που περιβάλλει το θέμα μειώνεται και μια σοβαρή συζήτηση για τα ψυχεδελικά ναρκωτικά δεν είναι πλέον τελείως ταμπού».