Η κεταμίνη και το Botox φαίνεται να μειώνουν τα ποσοστά κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές από την Καλιφόρνια μελέτησαν για την έρευνά τους μια βάση δεδομένων των ΗΠΑ στην οποία καταγραφόταν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες διαφόρων φαρμάκων.
Διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη ανάμεσα σε περισσότερους από 41.000 ανθρώπους που έλαβαν κεταμίνη για την ανακούφιση του πόνου ήταν κατά 50% μειωμένη, σε σχέση με ασθενείς που έλαβαν άλλες μορφές παυσίπονων.
Εκείνοι που χρησιμοποίησαν τον αντιρυτιδικό παράγοντα Botox, ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται μινοκυκλίνη και ένα παυσίπονο, τη δικλοφαινάκη, είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από ό, τι αναμενόταν.
Αν και αυτό δεν αποδεικνύει αιτιώδη συνάφεια, ο συσχετισμός υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει μια ωφέλιμη επίδραση.
Η κεταμίνη είναι περισσότερο γνωστή για τις αναισθητικές της ιδιότητες, καθώς χρησιμοποιείται για αναισθησία στην κτηνιατρική και παράνομα ως «ναρκωτικό βιασμού», αλλά και ως ναρκωτικό για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές της. Σε ορισμένες χώρες, χρησιμοποιείται και φαρμακευτικά για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.
Ωστόσο, ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Ruben Abagyan του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι η μελέτη τους επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που υποστηρίζουν ότι η κεταμίνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια χρήσιμη θεραπεία για την κατάθλιψη.
«Οι τρέχουσες θεραπείες για την κατάθλιψη που εγκρίθηκαν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποτυγχάνουν για εκατομμύρια ανθρώπους, επειδή δεν λειτουργούν ή δεν λειτουργούν αρκετά γρήγορα», δήλωσε.
«Η μελέτη αυτή πηγαίνει παραπέρα τις κλινικές ενδείξεις μικρής κλίμακας, σύμφωνα με τις οποίες η κεταμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση της κατάθλιψης και παρέχει την απαραίτητη σταθερή στατιστική υποστήριξη για ευρύτερες κλινικές εφαρμογές και πιθανώς κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας».
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι οι άνθρωποι που παίρνουν κεταμίνη θα μπορούσαν να είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, επειδή το φάρμακο μειώνει τον πόνο τους ή για κάποιον άλλο λόγο που είναι κοινός στους ανθρώπους που τη λαμβάνουν.
Όσον αφορά τη δικλοφενάκη και τη μινοκυκλίνη και τη θετική επίδρασή τους στην κατάθλιψη, μπορεί να συμβαίνει, επειδή και οι δύο ουσίες μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα.
Οι λόγοι πάντως για τους οποίους το Botox μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα ήταν ασαφείς.Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τώρα προσπαθούν να χωρίσουν τα επιφανειακά τους αποτελέσματα -που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον να αισθάνεται καλύτερα συναισθηματικά- από οποιεσδήποτε ιδιότητες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στη θεραπεία της κατάθλιψης. Ως μέρος αυτής της έρευνας, εξετάζουν αν άλλες αισθητικές επεμβάσεις παράγουν παρόμοια αποτελέσματα ή αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο Botox που έχει τέτοια επίδραση.