Αν ένα νήπιο ξοδεύει πολύ χρόνο παίζοντας σε ένα κινητό τηλέφωνο ή tablet, μπορεί να καθυστερήσει να αρχίσει να μιλάει, προειδοποιούν οι ερευνητές.
Μια νέα έρευνα, η οποία θα παρουσιαστεί το Σάββατο στην ετήσια Συνάντηση Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Συλλόγων στο Σαν Φρανσίσκο, υποδηλώνει ότι για κάθε 30 λεπτά την ημέρα που το παιδί περνάει κοιτάζοντας την οθόνη μιας φορητής συσκευής, ο κίνδυνος καθυστέρησης στην ομιλία αυξήθηκε κατά 50%.
Οι ερευνητές μελέτησαν 894 παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών στο Τορόντο, για μια περίοδο τριών ετών. Μέχρι να φτάσουν τους 18 μήνες, το 20% των παιδιών περνούσε περίπου 28 λεπτά την ημέρα χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή, σύμφωνα με τους γονείς τους.
Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πρόγραμμα απεικόνισης για να καταγράφουν τη χρήση των συσκευών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια παραμονής μπροστά στην οθόνη που ανέφερε ο γονέας του παιδιού, τόσο πιο πιθανό ήταν να καθυστερήσει το παιδί να μιλήσει, φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι για κάθε 30λεπτη αύξηση του χρόνου παραμονής μπροστά στην οθόνη, το παιδί ήταν 49% πιθανότερο να καθυστερήσει στην εκφορά λόγου.
Δεν υπήρχαν άλλοι προφανείς δεσμοί μεταξύ του χρόνου της οθόνης και των άλλων καθυστερήσεων στην επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και της γλώσσας του σώματος.
Η Δρ Catherine Birken, παιδίατρος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Καλιφόρνια και επικεφαλής ερευνητής, δήλωσε ότι αν και υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τον περιορισμό της χρήσης φορητών συσκευών με οθόνη για τα παιδιά, «πιστεύουμε ότι η χρήση smartphones και tablets από μικρά παιδιά έχει γίνει πλέον αρκετά συνηθισμένη υπόθεση».
Υποστήριξε μια πρόσφατη σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για την αποθάρρυνση της χρήσης κάθε είδους συσκευών με οθόνη από παιδιά ηλικίας κάτω των 18 μηνών.
Θα πρέπει πάντως να διευκρινίσουμε ότι η μελέτη δεν απέδειξε άμεση αιτιώδη σχέση και οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για το θέμα.