Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα smartphone για να ελέγξουν τη δραστηριότητα των κυττάρων μέσα σε ένα πειραματόζωο. Η σύμπραξη της βιολογίας και της τεχνολογίας χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ποντίκια με διαβήτη.
Η ιδέα, που περιγράφεται σε δημοσίευση στο Science Translational Medicine, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και φαρμακευτικών θεραπειών. Οι Κινέζοι ερευνητές λένε ότι η προσέγγιση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα εποχή στην Ιατρική.
Το πρώτο βήμα των ερευνητών ήταν να μετατρέψουν τα φυσιολογικά κύτταρα σε ζωντανά εργοστάσια: τα τροποποίησαν γενετικά ώστε να παράγουν φάρμακα που ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως η ινσουλίνη, αλλά μόνο ως αντίδραση στο φως.
Η τεχνολογία ονομάζεται οπτογενετική optogenetics και τα κύτταρα ενεργοποιούνται ταχύτητα, όταν εκτίθενται σε συγκεκριμένα μήκη κύματος κόκκινου φωτός. Στη συνέχεια έρχεται η τεχνολογία – ένα σύνολο από ασύρματα τροφοδοτούμενα φώτα LED και μια εφαρμογή smartphone για τον έλεγχο τους.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Κίνας στη Σαγκάη εμφύτευσαν το σύστημα σε ποντίκια και ήταν σε θέση να ελέγχουν τον διαβήτη με το άγγιγμα μιας οθόνης αφής.
Η επιστημονική ομάδα δήλωσε ότι τα ευρήματα, «θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μια νέα εποχή εξατομικευμένης, ψηφιοποιημένης και παγκοσμιοποιημένης ιατρικής ακρίβειας».
Οι επιστήμονες χρειάστηκε να πάρουν μικροσκοπικές σταγόνες αίματος, για να μάθουν πόσο υψηλά ήταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ώστε να μπορούν να υπολογίσουν πόση ποσότητα φαρμάκου θα έπρεπε να απελευθερώνεται μέσα στο πειραματόζωο.
Ο απώτερος στόχος τους είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα που θα ανιχνεύει τα επίπεδα σακχάρου και στη συνέχεια θα απελευθερώνει τη σωστή ποσότητα φαρμακευτικών ουσιών. Αυτή η ιδέα είναι σαφώς σε αρχικό στάδιο, αλλά δεν περιορίζεται στον διαβήτη. Τα κύτταρα θα μπορούσαν να τροποποιηθούν, ώστε να παράγουν ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων.
Ο καθηγητής Mark Gomelsky, μοριακός βιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Ουαϊόμινγκ, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν ένα «συναρπαστικό επίτευγμα» και πρόσθεσε: «Πόσο σύντομα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ανθρώπους στο δρόμο να φορούν μοντέρνα λαμπάκια LED που ενεργοποιούν γενετικά τροποποιημένα κύτταρα να απελευθερώνουν φάρμακα, με ελέγχοντάς τα με ένα smartphone; Όχι σύντομα, αλλά η έρευνα μας δίνει μια συναρπαστική ματιά στο μέλλον των “έξυπνων” θεραπειών».