Η χημική ουσία της κάνναβη που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται «φτιαγμένοι» φαίνεται ότι βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη σε γηραιότερα ποντίκια, σύμφωνα με νέα μελέτη – με παρόμοιες δοκιμές σε ανθρώπους να σχεδιάζονται για αργότερα μέσα στη χρονιά.

Οι ερευνητές έδωσαν χαμηλή δόση τετραϋδροκανναβινόλης (THC) σε ποντικούς διαφόρων ηλικιών, ως μέρος μιας νέας μελέτης που ερευνούσε τα συστήματα εγκεφάλου που εμπλέκονται στη διαδικασία της γήρανσης.

Εξετάζοντας τη μνήμη των τρωκτικών διαπίστωσαν ότι, αφότου τα γηραιότερα ποντίκια έλαβαν THC, οι ικανότητες της μνήμης τους έγιναν αντίστοιχες με εκείνες των νεαρών ποντικών που δεν είχαν λάβει THC.

Ο Andras Bilkei-Gorzo, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, δήλωσε ότι διοργανώνει τώρα μια έρευνα μικρής κλίμακας σε περίπου 100 εθελοντές ηλικίας 60 έως 70 ετών, για να διαπιστώσει εάν παρόμοια αποτελέσματα παρατηρούνται και στους ανθρώπους.

«Η ουσία THC αποκατέστησε τη γνωστική ικανότητα των γηραιότερων ποντικών στο επίπεδο των νέων», δήλωσε.

Με την ηλικία, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο επηρεάζει τη διάθεση, τη μνήμη και τις αισθήσεις, όπως ο πόνος και είναι επίσης δεκτικό στις ουσίες της μαριχουάνας, «μειώνεται δραματικά», όπως είπε ο ερευνητής. «Η παροχή THC ενεργοποιεί το σύστημα εκ νέου στα γηραιότερα ποντίκια και μπορεί να το επαναφέρει σε κανονικό επίπεδο».

Ωστόσο, όταν τα νεαρά ποντίκια έλαβαν ΤΗC, πραγματοποίησαν τα τεστ μνήμης λιγότερο καλά από τα συνομήλικά τους που δεν έλαβαν την ουσία. «Εάν κάνετε την ίδια θεραπεία, με την ίδια δοσολογία, σε νεαρά ποντίκια, υπερδιεγείρεται ολόκληρο το σύστημα», δήλωσε ο Δρ Bilkei-Gorzo. «Φτάνει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από ό,τι πρέπει να είναι».

Ο ψυχίατρος Michael Bloomfield, από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι η «καλά διεξαχθείσα» μελέτη ήταν «συναρπαστική», καθώς εξετάζει ένα εντελώς νέο χημικό σύστημα, το οποίο ενδοκανναβινοειδές σύστημα, ως πιθανό στόχο για νέες ερευνητικές κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ασθένειες, όπως η άνοια».

«Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η THC παράγει πολύπλοκες και μερικές φορές φαινομενικά αντίθετες επιδράσεις, ανάλογα με τη δόση, την ηλικία του χρήστη και τη συχνότητα χορήγησης», ανέφερε. «Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα να συνταγογραφούν οι γιατροί THC ή παρόμοιες ενώσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων μνήμης σε ηλικιωμένους ανθρώπους είναι ακόμη μακριά».