Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί η πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, μετά το ξέσπασμα χολέρας που έχει ήδη σκοτώσει πολλά άτομα στην πολύπαθη αφρικανική χώρα.
Τα νοσοκομεία της πόλης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι οι οποίοι μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις, έχουν γεμίσει από ασθενείς με χολέρα. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων στη χώρα έχει τριπλασιαστεί σε μια εβδομάδα, ξεπερνώντας τα 8.500.
Η Υεμένη βρίσκεται σε δεινή κατάσταση εξαιτίας της πείνας και του εμφυλίου πολέμου, με αποτέλεσμα την ταχεία εξάπλωση της νόσου. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο Dominik Stillhart, διευθυντής επιχειρήσεων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Σαναά την Κυριακή ότι υπήρξαν 115 θάνατοι από τη χολέρα σε εθνικό επίπεδο από τις 27 Απριλίου έως τις 13 Μαΐου. «Τώρα αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή επιδημία», είπε.
Η Σαναά έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, όπως και όλη η επαρχία Αμανάτ αλ-Σάμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Η χολέρα είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και τροφής. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οξεία διάρροια και έμετο. Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από χολέρα μπορούν αρρωσταίνουν πολύ βαριά και, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να πεθάνουν μέσα σε λίγες ώρες.
Είναι το δεύτερο ξέσπασμα της χολέρας στην Υεμένη μέσα σε ένα χρόνο. Ο ΠΟΥ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι λιγότερο από το 45% των εγκαταστάσεων υγείας στην Υεμένη λειτουργούν πλήρως.
Σχεδόν 300 νοσοκομεία ή κλινικές έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές στις μάχες μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο της χώρας Abdrabbuh Mansour Hadi – ο οποίος υποστηρίζεται από έναν πολυεθνικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας – και εκείνων που έχουν συμμαχήσει με το επαναστατικό κίνημα των Χούτι.
Οι μάχες κλιμακώθηκαν τον Μάρτιο του 2015 και περισσότεροι από 8.010 άνθρωποι – κυρίως πολίτες – έχουν σκοτωθεί έκτοτε, ενώ περίπου 44.500 άλλοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Εξαιτίας του εμφυλίου 18,8 εκατομμύρια άνθρωπο χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.