Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα φάρμακο που μιμείται το φως του ήλιου για να προκαλέσει μαύρισμα του δέρματος, αποφεύγοντας τη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Το φάρμακο ωθεί το δέρμα να παράγει την καστανή εκδοχή της χρωστικής μελανίνης σε δοκιμές που έγιναν σε δείγματα δέρματος και ποντίκια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα λειτουργήσει ακόμη και σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, οι οποίες συνήθως καίγονται από τον ήλιο.
Η ερευνητική ομάδα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ελπίζει ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος και ακόμη και να επιβραδύνει κάποια σημάδια της γήρανσης, καθώς οι άνθρωποι δεν θα είναι αναγκασμένοι να ξεροψήνονται με τις ώρες κάτω από τον ήλιο για να επιτύχουν το τέλειο μαύρισμα.
Το υπεριώδες φως κάνει το δέρμα να μαυρίζει, προκαλώντας βλάβες. Μια αλυσίδα χημικών αντιδράσεων στο δέρμα οδηγεί τελικά στη δημιουργία σκούρας μελανίνης – το φυσικό αντηλιακό του σώματος. Το φάρμακο τρίβεται στο δέρμα, για να ξεπεραστεί το στάδιο της βλάβης και να εκκινήσει τη διαδικασία παραγωγής μελανίνης.
Ο Δρ David Fisher, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε: «Κάτω από το μικροσκόπιο φαίνεται ότι πρόκειται για πραγματική μελανίνη. Το φάρμακο ενεργοποιεί την παραγωγή χρωστικής με τρόπο ανεξάρτητο από την υπεριώδη ακτινοβολία».
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτα διαφορετική προσέγγιση με το τεχνητό μαύρισμα, το οποίο βάφει το δέρμα, χωρίς να δημιουργεί το προστατευτικό στρώμα της μελανίνης, το σολάριουμ, που εκθέτει το δέρμα σε υπεριώδες φως ή διάφορα χάπια που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης, αλλά χρειάζονται ακόμη UV ακτινοβολία. Όμως η ερευνητική ομάδα δεν έχει ως κίνητρο τη δημιουργία ενός νέου καλλυντικού.
Ο Δρ Fisher είπε ότι η έλλειψη προόδου στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος ήταν μια «πολύ σημαντική απογοήτευση» και πρόσθεσε: «Ο πραγματικός μας στόχος είναι μια νέα στρατηγική για την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και τον καρκίνο. Η σκοτεινή χρωστική ουσία συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο όλων των μορφών καρκίνου του δέρματος – αυτό θα ήταν πραγματικά τεράστια πρόοδος».
Οι δοκιμές, που δημοσιεύθηκαν αναλυτικά στο περιοδικό Cell Reports, έδειξαν ότι η μελανίνη που παράγεται από το φάρμακο ήταν σε θέση να εμποδίσει τις επιβλαβή UV ακτινοβολία. Οι επιστήμονες θέλουν να συνδυάσουν το φάρμακό τους με αντηλιακή κρέμα για να παρέχουν τη μέγιστη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.