Πιστεύετε ότι το αίμα νερό δεν γίνεται; Ότι οι οικογενειακές σας σχέσεις είναι πιο σημαντικές από τις φιλικές σας; Λοιπόν, ξανασκεφτείτε το. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν δείχνει ότι οι φίλοι μπορεί να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και υγιέστερους σε σχέση με τους συγγενείς μας.
Όπως λέει ο William Chopik, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας και συγγραφέας της μελέτης: «Οι φίλοι είναι μια συνειδητή επιλογή. Οι οικογενειακές σχέσεις μπορεί να είναι σοβαρές, αρνητικές και μονότονες».
Η μελέτη περιελάμβανε δύο έρευνες. Η μία έγινε σε περίπου 300.000 άτομα, ηλικίας 15 έως 99 ετών, σε περισσότερες από 90 χώρες. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι όσοι έδιναν μεγάλη σημασία στις φιλίες τους ήταν πολύ πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι (σύμφωνα με τις δικές τους αναφορές), ειδικά καθώς γερνούσαν. Η δεύτερη έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από 7.481 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών στις ΗΠΑ. Τα ερωτήματά της αφορούσε την ποιότητα των φιλικών τους σχέσεων – πόσο τους καταλάβαιναν οι φίλοι τους και πόσο τους απογοήτευαν. Ρωτήθηκαν επίσης πόσο έντονα συμφωνούσαν με τη δήλωση, «Η ζωή μου είναι κοντά στο ιδανικό». Τα επόμενα έξι χρόνια παρακολουθήθηκαν και ρωτήθηκαν αν είχαν παθήσεις, όπως διαβήτης, καρκίνος ή καρδιακές παθήσεις.
Όταν οι φιλίες αναφέρθηκαν ως αγχωτικές, οι άνθρωποι ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά παθήσεων. Όταν οι φίλοι ήταν υποστηρικτικοί, οι άνθρωποι ήταν πιο υγιείς. Οι περισσότερες φιλίες αναφέρθηκαν ως υποστηρικτικές. Ωστόσο, η οικογένεια βρέθηκε να επηρεάζει ελάχιστα την υγεία και την ευημερία ενός ατόμου. Οι σύζυγοι και τα παιδιά είχαν κάποια επίδραση, αλλά όχι τόσο όσο οι φίλοι.
Ο Chopik λέει ότι δεν προτείνει να αγνοήσουμε τις οικογένειές μας, αλλά να γνωρίζουμε ότι οι φίλοι μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. «Με τους φίλους σας είναι πιο πιθανό να κάνετε δραστηριότητες – προσφέρουν μια διέξοδο. Μπορείτε να πείτε διάφορα πράγματα στους φίλους σας και να είναι λιγότερο επικριτικοί. Υπάρχει μια απόσταση ανάμεσά σας που παρέχει ένα επίπεδο ειλικρίνειας».
Η επιστημονική έρευνα δείχνει σταθερά οφέλη από τις φιλίες – μια ανασκόπηση 148 μελετών σε περισσότερους από 308.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι είχαν ισχυρές κοινωνικές σχέσεις αύξησαν τις πιθανότητες επιβίωσής τους κατά τη διάρκεια των επτά ετών της μελέτης κατά 50%. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η αύξηση αυτή είναι συγκρίσιμη με τα οφέλη για την υγεία από την εγκατάλειψη του καπνίσματος. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι γενικά λένε ότι περνούν καλύτερα με φίλους παρά με συγγενείς αργότερα στη ζωή τους.
Ωστόσο, οι φιλίες συχνά ατονούν, όταν οι άνθρωποι συγκατοικούν, παντρεύονται ή αποκτούν παιδιά. Ο Chopik λέει ότι οι στενές φιλικές σχέσεις μπορεί να μειωθούν από πέντε ή έξι σε δύο ή τρεις και ότι η διατήρηση φιλικών σχέσεων υψηλής ποιότητας σε όλη μας τη ζωή είναι ευεργετική, καθώς αυξάνει την αυτοεκτίμηση και μειώνει το στρες.