Ένα ανώδυνο «τσιρότο» που προσκολλάται στο δέρμα έχει περάσει σημαντικά τεστ ασφαλείας στην πρώτη δοκιμή του που έγινε σε ανθρώπους. Το ειδικό επίθεμα έχει εκατό μικροσκοπικές βελόνες με πάχος όσο μια τρίχα στην πλευρά που κολλάει στο δέρμα, οι οποίες διεισδύουν στην επιφάνεια του δέρματος και απελευθερώνουν τη δραστική ουσία.

Η χρήση του είναι αρκετά απλή, ώστε οι άνθρωποι να το εφαρμόζουν μόνοι στον εαυτό τους. Το επίθεμα θα βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να ανοσοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φοβούνται τις ενέσεις, όπως ανέφεραν ειδικοί στο περιοδικό Lancet, οι οποίοι ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα αντικαταστήσει το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Σε αντίθεση με το τυπικό εμβόλιο της γρίπης, δεν χρειάζεται να φυλάσσεται στο ψυγείο, που σημαίνει ότι τα φαρμακεία θα μπορούσαν εύκολα να έχουν απόθεμα στα ράφια τους, για να το αγοράζουν οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Οι περισσότεροι εθελοντές που συμμετείχαν στο τεστ δήλωσαν ότι το έμπλαστρο ήταν εντελώς ανώδυνο και ότι το προτιμούσαν από τις ενέσεις.

Το ειδικό τσιρότο προσφέρει την ίδια προστασία με ένα κανονικό εμβόλιο, αλλά χωρίς τη δυσκολία εφαρμογής και τον πόνο του τσιμπήματος της βελόνας, σύμφωνα με τους δημιουργούς του από το Πανεπιστήμιο Emory και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια. Το έμπλαστρο διατρυπά τα ανώτατα στρώματα του δέρματος, ενώ τα συνηθισμένα εμβόλια της γρίπης φτάνουν μέχρι και μέσα στους μύες.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Mark Prausnitz, δήλωσε: «Εάν δείτε τη χρήση του κάτω από το μικροσκόπιο, θα δείτε μικροσκοπικές βελόνες να τρυπώνουν ανώδυνα το δέρμα».

Η ομάδα του εξέτασε το έμπλαστρο μαζί με τα εμβόλια γρίπης. Μερικοί από τους 100 εθελοντές εμβολιάστηκαν κανονικά στο χέρι, ενώ άλλοι έβαλαν το μικροσκοπικό έμπλαστρο στον καρπό τους για 20 λεπτά.

Οι περισσότεροι που χρησιμοποίησαν το ειδικό επίθεμα είπαν ότι ήταν ανώδυνοι, αλλά μερικές φορές είχαν ήπιες παρενέργειες – ερυθρότητα, φαγούρα και ερεθισμό στην περιοχή του δέρματος όπου είχε εφαρμοστεί. Αυτά τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν μετά από μερικές μέρες, χωρίς φαρμακευτική ή άλλη αγωγή.

Οι ειδικοί λένε ότι το νέο σύστημα θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στο πώς χορηγείται το εμβόλιο της γρίπης και άλλα, παρόλο που απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές τα επόμενα χρόνια, ώστε να εγκριθεί το επίθεμα για ευρεία χρήση.

Η Δρ Nadine Rouphael, από το Πανεπιστήμιο Emory, δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε εμβολιασμό στο σπίτι και στον εργασιακό χώρο ή ακόμη και την αποστολή του εμβολίου μέσω ταχυδρομείου».

Το επίθεμα μπορεί να πεταχτεί μετά τη χρήση του, επειδή οι μικροσκοπικές βελόνες διαλύονται μόνες τους και επειδή μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια για έναν χρόνο, χωρίς ψύξη, θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.