Οι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους δεν πίνουν ποτέ, σύμφωνα με ερευνητές από τη Δανία.
Το κρασί φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, πιθανότατα καθώς παίζει ρόλο στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetologia.
Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 70.000 άτομα σχετικά με την πρόσληψη αλκοόλ – πόσο και πόσο συχνά έπιναν. Ωστόσο, οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι αυτό σημαίνει «πράσινο φως» για να πίνουμε περισσότερο από το συνιστώμενο.
Η καθηγήτρια Janne Tolstrup από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ έχει ανεξάρτητη επίδραση από την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται. Διαπιστώσαμε ότι είναι καλύτερο να πίνουμε την ίδια ποσότητα αλκοόλ σε τέσσερις μερίδες παρά όλη μαζί».
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολουθήθηκαν για περίπου πέντε χρόνια και στο τέλος της περιόδου συνολικά 859 άνδρες και 887 γυναίκες είχαν αναπτύξει διαβήτη – είτε τύπου 1 είτε τον συνηθέστερο τύπος 2. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 32% στις γυναίκες και κατά 27% στους άνδρες, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κατανάλωναν αλκοόλ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης ότι όλα τα είδη ποτού δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα: Το κρασί φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, επειδή οι πολυφαινόλες, ειδικά στο κόκκινο κρασί, παίζουν ρόλο στη διαχείρισή του σακχάρου στο αίμα.
Όσον αφορά την κατανάλωση μπίρας, οι άνδρες που έπιναν μία έως έξι μπίρες την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 21%, σε σύγκριση με τους άνδρες που έπιναν λιγότερο από μία μπίρα την εβδομάδα – αλλά δεν υπήρχε καμία επίδραση στις γυναίκες.
Ωστόσο, η κατανάλωση ποτών με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, φάνηκε να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες – αλλά δεν υπήρξε καμία επίδραση στους άνδρες.
Η Rosanna O’Connor, διευθύντρια φαρμάκων, οινοπνεύματος και καπνού στο ΕΣΥ της Αγγλίας, δήλωσε: «Δεν είναι χρήσιμο να μιλάμε για την επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ μόνο στον διαβήτη. Η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει σε μεγάλο αριθμό άλλων σοβαρών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καρκίνων, καρδιακών παθήσεων και ηπατικών νόσων, συνεπώς οι άνθρωποι πρέπει να το λαμβάνουν αυτό υπόψη, όταν σκέφτονται πόσο πίνουν».
Αλλά και η καθηγήτρια Tolstrup πρόσθεσε: «Το αλκοόλ σχετίζεται με 50 διαφορετικές παθήσεις, οπότε σε καμία περίπτωση δεν λέμε “εμπρός, πιείτε αλκοόλ”».