Ένα 13χρονο κορίτσι που πέθανε από ανεύρυσμα εγκεφάλου βοήθησε οκτώ διαφορετικούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, μέσω δωρεάς οργάνων – ο βρετανικός οργανισμός μεταμοσχεύσεων δήλωσε ότι κανένας άλλος δωρητής δεν είχε βοηθήσει τόσους πολλούς ανθρώπους.
Η Jemima Layzell, από το Σόμερσετ της Μεγάλης Βρετανίας, δώρισε την καρδιά, το πάγκρεας, τους πνεύμονες, τα νεφρά, το λεπτό έντερο και το συκώτι της. Οι γονείς της Jemima δήλωσαν ότι ήταν έξυπνη, συμπονετική και δημιουργική και ότι θα ήταν “πολύ περήφανοι για την κληρονομιά της”.
Η Jemima κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το πάρτι γενεθλίων της μητέρας της και κατέληξε τέσσερις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο παίδων του Μπρίστολ.
Η καρδιά, το πάγκρεας και το λεπτό της έντερο μεταμοσχεύθηκαν σε τρεις διαφορετικούς ανθρώπους, ενώ δύο άτομα έλαβαν τα νεφρά της. Το ήπαρ της χωρίστηκε και μεταμοσχεύτηκε σε δύο ακόμη άτομα και οι δύο πνεύμονες μεταμοσχεύθηκαν σε έναν άλλον ασθενή. Κανονικά, μια δωρεά οργάνων έχει ως αποτέλεσμα 2,6 μεταμοσχεύσεις – οι οκτώ είναι πολύ ασυνήθιστο νούμερο.
Η μητέρα της Jemima, Sophy, 43 ετών, δασκάλα θεάτρου και ο πατέρας της Harvey, 49 ετών, διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας κατασκευής κτιρίων, δήλωσαν ότι ήξεραν ότι η Jemima ήταν πρόθυμη να γίνει δωρητής, επειδή είχαν μιλήσει για αυτό δύο εβδομάδες πριν από το θάνατό της, όταν κάποιοι που γνώριζαν σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Η Sophy είπε: «Ήταν δωρητές, αλλά τα όργανα τους δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν λόγω των συνθηκών του θανάτου τους. Η Jemima δεν είχε ακούσει ποτέ πριν για τη δωρεά οργάνων και το βρήκε κάπως ανατριχιαστικό, αλλά κατανόησε πλήρως τη σημασία της». Είπε ότι εξακολουθούν να βρίσκουν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανα της κόρης τους σκληρή, αλλά θεωρούν ότι ήταν το σωστό.
«Όλοι θέλουν το παιδί τους να είναι ξεχωριστό και μοναδικό και αυτό, μεταξύ άλλων, μας κάνει πολύ υπερήφανους. Λίγο μετά το θάνατο της Jemima, παρακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα για τα παιδιά που περιμένουν μεταμόσχευση καρδιάς. Επιβεβαίωσε για εμάς ότι αν λέγαμε “όχι” θα αρνιόμασταν σε οκτώ άλλους ανθρώπους την ευκαιρία για ζωή».
Οι γονείς της Jemima δήλωσαν ότι ήταν πολύ σημαντικό για τις οικογένειες να μιλάνε για τη δωρεά οργάνων. «Το ένστικτο κάθε γονέα είναι να πει “όχι”, καθώς είμαστε προγραμματισμένοι να προστατεύσουμε το παιδί μας. Μόνο γνωρίζοντας τη σύμφωνη γνώμη της Jemima, θα μπορούσαμε να πούμε “ναι”».