Τα παχύσαρκα άτομα που φαίνονται υγιή είναι 96% πιθανότερο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν κάποιος είναι «υγιής» παχύσαρκος  βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει μια θανατηφόρα νόσο, όπως αποκάλυψε μια νέα μελέτη.

Παρά την ύπαρξη περισσότερων χιλιάδων αναρτήσεων στο Instagram με το hashtag «fat but fit», οι παχύσαρκοι άνθρωποι που φαίνονται σε καλή φυσική κατάσταση και υγιείς είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις.

Η πενταετής μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, συνέκρινε τα επίπεδα υγείας υπέρβαρων ατόμων, τα οποία κατά τα άλλα ήταν υγιή, με άτομα κανονικού βάρους, για να διαπιστώσει εάν ήταν στην ίδια κατάσταση μεταξύ τους.

Ο διαχωρισμός των συμμετεχόντων έγινε με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματός τους (ΔΜΣ). Ως λιποβαρείς ταξινομήθηκαν οι συμμετέχοντες με ΔΜΣ 18,5 ή μικρότερο, ως υπέρβαροι όσοι είχαν ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30, ενώ ως παχύσαρκοι όσοι είχαν ΔΜΣ 30 και άνω. Τα άτομα με ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 25 ορίστηκαν ως φυσιολογικά, όσον αφορά το βάρος.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είναι «μεταβολικά υγιή παχύσαρκα» (δεν πάσχουν από μεταβολικές ανωμαλίες, όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση) είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν φυσιολογικό βάρος.

Τα νέα ευρήματα διαφέρουν σημαντικά από προηγούμενες μελέτες, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι ένας στους τρεις παχύσαρκους ανθρώπους είναι «υγιής» παρά το γεγονός ότι έχει υπερβολικό βάρος.

Τέτοιες έρευνες πιστεύουν οι ειδικοί ότι οδήγησαν στην καθιέρωση του όρου «fat but fit», υποδηλώνει ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι σε εξίσου καλή φυσική κατάσταση και υγιείς με τους ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος.

Ο Δρ Rishi Caleyachetty, συγγραφέας της μελέτης, παρότρυνε τους ανθρώπους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τέτοιες φράσεις, οι οποίες εμμέσως υποστηρίζουν την παχυσαρκία. «Η μεταβολικά υγιής παχυσαρκία δεν είναι μια αβλαβής κατάσταση και θα ήταν λάθος να τη σκεφτούμε ως τέτοια. Είναι πραγματικά καλύτερο να μην χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο, καθώς μπορεί να δημιουργήσει πολλή σύγχυση», εξήγησε.