Η βρογχοκήλη είναι η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, η οποία μπορεί να προκληθεί από ποικίλα αίτια και έχει ως αποτέλεσμα το μέγεθός του να ξεπερνά τα φυσιολογικά δεδομένα.

Η πλέον συνηθισμένη μορφή βρογχοκήλης είναι η πολυοζώδης βρογχοκήλη, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την διόγκωση που εμφανίζει ο θυρεοειδής αδένας, με ταυτόχρονη παρουσία πολλαπλών όζων του θυρεοειδούς.

Συχνά, επίσης, ακούμε για ασθενείς που πάσχουν από καταδυόμενη βρογχοκήλη. Η καταδυόμενη βρογχοκήλη αποτελεί την βρογχοκήλη εκείνη, το μέγεθος της οποίας έχει υπερβεί τη «χωρητικότητα» του τραχήλου, με αποτέλεσμα ένα μέρος της να εισέρχεται εντός του θώρακα, πίσω από το στέρνο.

Ποια είναι τα αίτια;

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto όπως και η νόσος Graves αποτελούν τα πιο συχνά αίτια πρόκλησης της βρογχοκήλης στον δυτικό κόσμο, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, η διατροφική ανεπάρκεια του ιωδίου αποτελεί το συχνότερο αίτιο.

Διάγνωση της βρογχοκήλης

Η βρογχοκήλη μπορεί είναι κλινικά ορατή, ειδικά στις περιπτώσεις εξαιρετικά μεγάλων θυρεοειδών αδένων, ενώ η διάγνωση της ακολουθεί την ίδια λογική με αυτή των όζων του θυρεοειδούς αδένα.

Η κλινική εξέταση και η λήψη πλήρους ιστορικού συνιστούν το πρώτο στάδιο της διάγνωσης, ύστερα από τα οποία ο ιατρός συνεκτιμά τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, καθώς και τα ευρήματα του υπερηχογραφήματος του θυρεοειδούς αδένα και του τραχήλου.

Βρογχοκήλη και καρκίνος θυρεοειδούς

Διεθνώς, σε πολλές μελέτες αποδεικνύεται συσχέτιση μεταξύ της βρογχοκήλης και του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα. Οι επιστημονικές έρευνες του παρελθόντος αναδείκνυαν ποσοστά υπόκρυψης καρκίνου του θυρεοειδούς εντός μίας βρογχοκήλης που κυμαίνονταν από 3% έως και 35%, ειδικά όταν συνυπήρχαν πολλαπλοί όζοι, οι οποίοι δυσκολεύουν τόσο την παρακολούθηση τους όσο και τη βιοψία τους.

Συνεπώς, η βρογχοκήλη δεν θα πρέπει να θεωρείται σε καμία περίπτωση ως πλήρως αθώα, καθώς ο κίνδυνος υπόκρυψης καρκίνου του θυρεοειδούς στο εσωτερικό της ελλοχεύει.

Προς επισφράγιση των παραπάνω, πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη μας εκ του Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου συμπεριέλαβε 3233 ασθενείς και αποκάλυψε πως το 31.7% των ασθενών με πολυοζώδη βρογχοκήλη υπέκρυπτε κάποιας μορφής καρκίνο θυρεοειδούς.

Ποια είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τη βρογχοκήλη;

Η θεραπεία της βρογχοκήλης καθορίζεται από πολλαπλούς παράγοντες και περιλαμβάνει τη χειρουργική θεραπεία (θυρεοειδεκτομή) ή τη θεραπεία με το ραδιενεργό ιώδιο.

Ωστόσο, σε πολλές και σύγχρονες μελέτες έχει αναδειχθεί ότι η θυρεοειδεκτομη υπερτερεί του ραδιενεργού ιωδίου, ειδικά όταν την αφαίρεση θυρεοειδούς την πραγματοποιεί κάποιος εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς, καθιστώντας τη ως την ιδανική θεραπεία για την βρογχοκήλη.

Ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας

Πέραν, ωστόσο, της ανωτερότητας και των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της θυρεοειδεκτομής έναντι των υπόλοιπων μορφών θεραπείας για τη βρογχοκήλη, οι ακόλουθες περιπτώσεις βρογχοκήλης αποτελούν απόλυτες ενδείξεις για την αντιμετώπισή τους αμιγώς χειρουργικά:

  • Βρογχοκήλη με παρουσία τοπικών πιεστικών φαινομένων (βήχαςδύσπνοιαδυσκαταποσίαβραχνάδα)
  • Ύπαρξη οπισθοστερνικήςή καταδυόμενης βρογχοκήλης (υψηλός κίνδυνος υπόκρυψης κακοήθειας)
  • Τοξικήβρογχοκήλη (υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό)
  • Πολυοζώδηςβρογχοκήλη με παρουσία ύποπτων όζων θυρεοειδούς, που πληρούν τα κριτήρια χειρουργικής αντιμετώπισης
  • Βρογχοκήλημε αποδεδειγμένη ύπαρξη καρκίνου θυρεοειδούς μετά από παρακέντηση διά λεπτής βελόνης (Fine Needle Aspiration – FNA) υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και βιοψία
  • Αισθητικοί λόγοι.
αποστολου

Κωνσταντίνος Αποστόλου
Γενικός Χειρουργός – Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων
https://drapostolou.gr