Καθώς όλος ο πλανήτης προσπαθεί να περιορίσει την πανδημία του νέου κορωνοϊού και της λοίμωξης COVID-19, οι περισσότεροι από εμάς αισθάνονται ολοένα και περισσότερο άγχος. Όταν δημιουργούνται αγχωτικές συνθήκες τέτοιου μεγέθους συχνά εμφανίζονται σημαντικές αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά του ανθρώπου, αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων. Προσθέτει ότι χαρακτηριστικότερη όλων είναι το λεγόμενο «συναισθηματικό» φαγητό, όπου αυξάνεται η κατανάλωση τροφής σε μια συνειδητή ή ασυνείδητη προσπάθεια να κατασταλούν ή να μετριαστούν τα αρνητικά συναισθήματα.
Τέτοιες συμπεριφορές πιστεύουν οι ειδικοί έχουν «σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο. Το «συναισθηματικό» φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ενοχής, σε βιολογική δυσφορία και σε αύξηση του σωματικού βάρους ενώ, δυστυχώς, οι αρχικοί στρεσογόνοι παράγοντες παραμένουν ανεξάρτητα από τη διατροφική μας συμπεριφορά. Συνεπώς, μέχρι να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια τα πραγματικά συναισθήματα που πυροδοτούν την υπερκατανάλωση τροφής, η «συναισθηματική» μας πείνα θα παραμένει ανεξέλεγκτη, πράγμα που συχνά οδηγεί σε μακροπρόθεσμη βλάβη στη σωματική και συναισθηματική υγεία μας».
Επομένως, ενώ «Μένουμε Σπίτι» οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να διαχωρίζουμε την πραγματική από τη «συναισθηματική» ανάγκη κατανάλωσης τροφής, αναφέρει η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων, δίνοντας τα παρακάτω στοιχεία για να μπορείς να διαχωρίσεις τα δύο είδη πείνας.
Πραγματική πείνα:
-Αυξάνεται σταδιακά
-Δεν υπάρχει επείγουσα αίσθηση βιασύνης
-Σημαίνει ώρες μετά από ένα γεύμα
-Είναι γενική δεν αφορά σε ένα τρόφιμο συγκεκριμένα
-Σταματάει όταν χορταίνεις
-Νιώθεις ικανοποιημένος
Συναισθηματική πείνα:
-Εμφανίζεται ξαφνικά
-Παρουσιάζεται ως επείγουσα ανάγκη για κατανάλωση τροφής
-Δεν σχετίζεται με την ώρα που πέρασε από το τελευταίο γεύμα
-Εστιάζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα (γλυκά, λιπαρά)
-Επιμένει ακόμα και αν νιώθεις χορτάτος
-Νιώθεις ενοχή ή ντροπή ή δυσφορία
Παίζει ρόλο η διατροφή μας στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού;
Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον του κοινού σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Πληθώρα πληροφοριών κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από ειδικούς και μη σχετικά με τρόφιμα που δρουν «αντιγριπικά» ή βοηθούν στην πρόληψη της ασθένειας. «Πολλές από αυτές τις πληροφορίες είναι παραπλανητικές έως και επικίνδυνες» αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔ), υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι πρωταρχικής σημασίας για την σωστή πρόληψη.
Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής;
Δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να ενισχύσει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μην νοσήσετε από τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2) ή οποιοδήποτε άλλο παθογόνο, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Μέχρι σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Φορέας Ασφάλειας Τροφίμων έχει καταρρίψει όλους τους ισχυρισμούς τροφίμων ή συστατικών τροφίμων ως προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις.
Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά με τεκμηριωμένο ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κανένα όμως δεν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξαιρετικά περίπλοκη και καθορίζεται από παράγοντες όπως κληρονομικότητα, το φύλο, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής.
Να χρησιμοποιήσω συμπληρώματα διατροφής για να προστατευτώ από τον κορωνοϊό;
«Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής έχει αποδειχθεί ασφαλής και ευεργετική κυρίως σε άτομα με σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Τέτοια φαινόμενα δεν είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα και άρα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού η απάντηση είναι μάλλον όχι».
Παρόλα αυτά αν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες, έχετε κάποια χρόνια νόσο, βρίσκεστε σε κίνδυνο υποσιτισμού (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα) τότε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων συνιστά επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό για την πιθανή χρήση τους.
Πώς να αλλάξω την διατροφή μου για να προστατευτώ;
«Η πιθανότητα η διατροφή ή τα συμπληρώματα να επιφέρουν δραστικές αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας (ακόμα και αν ανήκετε στις ομάδες με σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών) μέσα σε λίγες μέρες είναι μικρή». Παρόλα αυτά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, συμβουλεύει να δείτε τη συγκυρία αυτή σαν μια ευκαιρία να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μικρές ποσότητες ξηρών καρπών κλπ).
Να θυμάστε όμως προτεραιότητα έχουν οι κανόνες υγιεινής και ο περιορισμός των κοινωνικών δραστηριοτήτων.
-Το να βγαίνετε συχνά για ψώνια ακόμα και αν είναι για την αγορά φρούτων, λαχανικών ή συμπληρωμάτων εκθέτετε τον εαυτό σας και άλλους στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Περιορίστε τις επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές στις απολύτως απαραίτητες.
-Περιορίστε το κάπνισμα, το αλκοόλ, ξεκουραστείτε και βρείτε ευκαιρίες να μειώσετε το άγχος είναι και αυτοί παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού».