Ένα από τα πιο ελαφρά και συνηθισμένα φάρμακα που κυκλοφορούν, φαίνεται ότι έχει πολύ μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μας από όσο γνωρίζαμε. Η ασπιρίνη ξέραμε ότι είναι ένα ήπιο παυσίπονο και ότι, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, μπορούσε υπό προϋποθέσεις να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος από μια ηλικία και μετά τουλάχιστον.
Τώρα όμως μαθαίνουμε ότι το φάρμακο που λανσάρισε η γερμανική εταιρεία Bayer το 1899, βασισμένο στη δραστική ουσία ακετυλοσαλικυλικό οξύ την οποία για πρώτη φορά παρασκεύασε ο Αλσατός Σαρλ Φρεντερίκ Ζεράρτ το 1853, μπορεί κυριολεκτικά να σώσει ζωές, αν χορηγηθεί την κατάλληλη στιγμή.
Η επείγουσα χορήγηση ασπιρίνης αμέσως μετά από μικρά εγκεφαλικά μπορεί να προλάβει τα σοβαρότερα αντίστοιχα επεισόδια, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επισημαίνει ότι είχε υποτιμηθεί μέχρι σήμερα το όφελος από την άμεση λήψη ασπιρίνης μετά από ένα μίνι-εγκεφαλικό.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Ρόθγουελ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ανέλυσαν στοιχεία προηγούμενων μελετών για περίπου 56.000 ανθρώπους.
Διαπίστωσαν ότι η ασπιρίνη μειώνει κατά 70% έως 80% τον κίνδυνο ενός δεύτερου σοβαρότερου και πιθανώς μοιραίου εγκεφαλικού, κατά τις πρώτες μέρες και εβδομάδες μετά το πρώτο ελαφρότερο επεισόδιο. Σε μεγάλο βάθος χρόνου, αν λαμβάνεται τακτικά, η ασπιρίνη μειώνει κατά περίπου 15% τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι αν κανείς νιώσει τα προειδοποιητικά σημάδια ενός μικρού εγκεφαλικού, μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα τις επόμενες μέρες, αν προληπτικά παίρνει ασπιρίνη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος ενός σοβαρού εγκεφαλικού είναι πολύ αυξημένος –έως 1.000 φορές- κατά τις αμέσως επόμενες μέρες μετά από ένα αρχικό μικρό εγκεφαλικό. Όμως πολλοί ασθενείς δεν επιζητούν καθόλου ιατρική βοήθεια ή καθυστερούν πολλές μέρες να το κάνουν, παρόλο που στο μεταξύ κινδυνεύουν από ένα δεύτερο σοβαρότερο επεισόδιο. Σε αυτό το μεσοδιάστημα, η λήψη ασπιρίνης (δόση 300 mg) από τον ασθενή αποτελεί μια ασπίδα προστασίας.