Ένας υπεραιωνόβιος Ισπανός που απεβίωσε πρόσφατα στα 107 του χρόνια, απέδιδε τη μεγάλη διάρκεια της ζωής του στο ότι δεν έπινε καθόλου νερό – αντίθετα κατανάλωνε τέσσερα μπουκάλια κρασί κάθε μέρα!
Ο Antonio Docampo García, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα στο Βίγκο της βορειοδυτικής Ισπανίας, είπε ότι κατανάλωνε μόνο το δικό του, σπιτικό, κόκκινο κρασί. Μάλιστα, δεν έκανε καθόλου κράτει: έπινε δύο μπουκάλια κόκκινο κρασί με το μεσημεριανό του γεύμα και άλλα δύο με το δείπνο του.
«Mπορούσε να πιει ενάμιση λίτρο κρασί κάθε φορά που καθόταν στο τραπέζι», δήλωσε ο γιος του, Miguel López Docampo στην εφημερίδα La Voz de Galicia. «Όταν ήμασταν και οι δύο στο σπίτι, μπορούσαμε να πιούμε 200 λίτρα κρασί σε ένα μήνα», πρόσθεσε. «Ο πατέρας μου ποτέ δεν έπινε νερό».
Ο Antonio Docampo García δημιούργησε τον δικό του αμπελώνα στην πόλη Ribadavia, μετά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, ιδρύοντας παράλληλα την εταιρία Bodegas Docampo. Σύμφωνα με όσα υποστήριζε, έπινε μόνο το βιολογικό, χωρίς χημικές ουσίες κρασί που ο ίδιος παρήγαγε.
«Αν και πουλούσε το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού που παρήγαγε, κρατούσε πάντα μια σημαντική ποσότητα για τον εαυτό του», δήλωσε στην La Voz de Galicia ο ανιψιός του, Jerónimo Docampo, ο οποίος διευθύνει τώρα τον αμπελώνα. «Αν παρήγαγε 60.000 λίτρα τον χρόνο, θα κρατούσε και 3.000 λίτρα για τον εαυτό του. Πάντα έλεγε ότι αυτό ήταν το μυστικό της μακροζωίας του».
Αλήθεια ή διαφημιστικό τρικ για την εμπορική προώθηση των κρασιών του αμπελώνα; Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν η υπερκατανάλωση κρασιού ήταν όντως ο λόγος που ο μακαρίτης Antonio Docampo García έφτασε τα 107, σίγουρα πάντως δεν είναι ο κανόνας που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.
Ανάμεσα στα πολλά οφέλη για την υγεία μας, έχει αποδειχθεί ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το δείπνο οδηγεί σε πιο υγιή καρδιά και καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας κατά ένα πέμπτο στους άνδρες. Ωστόσο, οι ιατρικές αρχές έχουν προειδοποιήσει πρόσφατα ότι η μακροχρόνια πεποίθηση ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και της απώλειας μνήμης, δεν ισχύει.