Μια εταιρεία online υπηρεσιών στις ΗΠΑ είναι η πρώτη που προσφέρει στους υπαλλήλους της «άδεια μη-ασθενείας», έτσι ώστε να έχουν χρόνο να κάνουν εξετάσεις υγείας πάσης φύσεως, ύστερα από έρευνα που έδειξε ότι το 60% των εργαζομένων αισθάνονται άβολα να φεύγουν από τις δουλειές τους για να κάνουν check-up.
H Zocdoc, μια online υπηρεσία προγραμματισμού ιατρικών ραντεβού, δίνει ημέρες άδειας μη-ασθενείας στους εργαζομένους, για να τους παροτρύνει να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στη φροντίδα της υγείας τους.
Η εταιρεία εισήγαγε αυτή την πολιτική μετά από έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, η οποία αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών αισθάνονται άβολα να λείψουν κάποιες ώρες από τη δουλειά τους για ιατρικά ραντεβού, κατηγορώντας γι’ αυτό την επικρατούσα εταιρική κουλτούρα.
Η έρευνα έδειξε επίσης, ότι οι εταιρείες που πρόσφεραν τέτοιου είδους παροχές και ευκολίες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους.
Αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Forsquare και Virgin Hotels, υποσχέθηκαν ότι θα προσφέρουν και αυτές στους εργαζομένους τους άδειες μη-ασθενείας το 2017, σε μια προσπάθεια να δώσουν το καλό παράδειγμα και στις υπόλοιπες.
«Ως έθνος, συχνά παραμελούμε την υγεία μας όταν είμαστε καλά. Αλλά με επτά στους 10 θανάτους στις ΗΠΑ να σχετίζονται με ασθένειες που προλαμβάνονται, οι προσπάθειες για να ενθαρρύνουμε τους Αμερικανούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Δρ Georges Benjamin, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας.
Η πλειοψηφία των ενηλίκων στις ΗΠΑ λαμβάνει ασφάλιση υγείας από τους εργοδότες τους, καθώς και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής με βάση το Νόμο Προσιτής Φροντίδας, γνωστό και ως Obamacare. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα των ενηλίκων δεν κάνουν χρήση των ευεργετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
«Οι εργοδότες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση πρόσβασης στην περίθαλψη για πολλούς Αμερικανούς και ισχυρότερα κίνητρα στον χώρο εργασίας θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις επιχειρήσεις».