H αρθρίτιδα του γόνατος είναι μια πάθηση που επηρεάζει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στην περιοχή του γόνατος, αρχικά μετά από σωματική καταπόνηση. Στα πιο προχωρημένα στάδια ο πόνος γίνεται συνεχής, ενώ παρατηρείται και περιορισμός της κίνησης και παραμόρφωση του γόνατος.

Η κλασική αρθροπλαστική του γόνατος περιλαμβάνει την αφαίρεση των αρθρικών επιφανειών του μηρού, της κνήμης και της επιγονατίδας και την αντικατάστασή τους από μεταλλικές προθέσεις και υψηλής αντοχής ένθετα πολυαιθυλενίου. Για την πραγματοποίηση αυτού του χειρουργείου οι  χιαστοί  και οι μηνίσκοι χρειάζεται να αφαιρεθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι παρόλο που η επέμβαση αυτή προσφέρει την πλήρη εξάλειψη του άλγους και μια άριστη λειτουργία, η έλλειψη των χιαστών δημιουργεί μια αίσθηση ξένου σώματος.

Στα αρχικά της στάδια η νόσος είναι εντοπισμένη συνήθως στην μια πλευρά του γόνατος, κυρίως την έσω, ενώ η υπόλοιπη άρθρωση είναι φυσιολογική. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί μια νέα χειρουργική τεχνική που ονομάζεται μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος. Πρόκειται για την αντικατάσταση μόνο της πάσχουσας πλευράς, έσω ή έξω, διατηρώντας ανέπαφο το υπόλοιπο γόνατο και τους χιαστούς.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική χειρουργική τεχνική που απαιτεί μεγάλη εμπειρία και σωστό προεγχειρητικό σχεδιασμό. Πραγματοποιείται με αρκετά μικρότερη τομή δέρματος σε σχέση με την κλασική ολική αρθροπλαστική, αλλά κυρίως με λιγότερες καταστροφές των μαλακών ιστών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον σαφώς μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, την ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς και την εξάλειψη ανάγκης μετάγγισης αίματος. Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει την ίδια ημέρα με το χειρουργείο, ενώ η παραμονή του στο νοσοκομείο περιορίζεται στη μια νύχτα.

Το μεγαλύτερο όμως όφελος αυτής της νέας τεχνικής είναι το γεγονός ότι ο ασθενής αισθάνεται το γόνατο του φυσιολογικό, ενώ αποτρέπεται η επέκταση της νόσου, προσφέροντας μια οριστική λύση στον ασθενή.

Η αντίληψη που υπήρχε παλιότερα ότι πρέπει να περιμένουμε όσο το δυνατόν πιο πολύ πριν υποβάλουμε τον ασθενή σε ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής, «για να μην χαλάσουν γρήγορα τα υλικά», έχει πια εγκαταλειφθεί. Η χρήση νέων βιολογικά φιλικών και πολύ ανθεκτικών υλικών μας έχει επιτρέψει, σε συνδυασμό πάντα με τη σωστή χειρουργική τεχνική, να πραγματοποιούμε επεμβάσεις σε ασθενείς μικρής ηλικίας προσφέροντας λύσεις που θα διαρκέσουν για όλη τους τη ζωή.

Γιατί όπως λένε στην Αμερική το σημαντικό είναι “to get back in the game”, να επιστρέψει δηλαδή ο ασθενείς στους φυσιολογικούς του ρυθμούς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να μπορέσει να χαρεί την ζωή του.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

MD, MSc, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιμελητής Τμήματος Ισχίου-Γόνατος Νοσοκομείου Mediterraneo, Aν. Επιστημονικός Υπεύθυνος AthensOrthoExperts