Οι υπέρβαρες γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 30%, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολουθούν άλλη διατροφή, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μεσογειακή διατροφή είναι ως γνωστόν πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Έχει συνδεθεί στο παρελθόν με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και άλλες παθήσεις.
«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν νόημα», δήλωσε η Δρ Minisha Sood, ενδοκρινολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη: «Αυτή η μελέτη παρέχει μοναδικά μακροπρόθεσμα δεδομένα και υποστηρίζει την ιδέα ότι οι δίαιτες της μόδας δεν είναι η μαγική λύση. Μια διατροφή με βάση τις αρχές της μεσογειακής για δεκαετίες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2», πρόσθεσε η Δρ Sood.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για περισσότερους από 25.000 γυναίκες, για περισσότερα από 20 χρόνια Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότερες από 2.300 από αυτές εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.
Εκείνες που οι διατροφικές τους συνήθειες ήταν πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή στην αρχή της μελέτης εμφάνισαν διαβήτη σε ποσοστό 30% χαμηλότερο από τις γυναίκες που έκαναν άλλη διατροφή, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αλλά μόνο οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες εμφάνισαν αυτήν τη μείωση του κινδύνου.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι βελτιώνοντας τη διατροφή τους, οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τον μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ειδικά εάν είναι υπέρβαροι ή έχουν παχυσαρκία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Samia Mora, από το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε μια σειρά δεικτών, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, των λιποπρωτεϊνών και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι δείκτες που συνδέονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη ήταν ο μεγαλύτερος συντελεστής που πρόσφερε χαμηλότερο κινδύνο εμφάνισης διαβήτη, ακολουθούμενοι από τους δείκτες μάζας σώματος, λιποπρωτεϊνών και φλεγμονής.
Η περιεκτικότητα της μεσογειακής διατροφής σε φυτικές ίνες είναι υψηλότερη από την τυπική Δυτική διατροφή, δήλωσε η Δρ Sood, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη είναι χαμηλότεροι σε εκείνους που ακολουθούν την πλούσια σε φυτικές τροφές διατροφή.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.