Με τον όρο κολπίτιδα οι πιο πολλές γυναίκες αντιλαμβάνονται κάτι που έχει σχέση με κνησμό ή εκροή πολλών υγρών από τον κόλπο. Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες θα την αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ίσως να μην την αντιμετωπίσουν ποτέ. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι θα έρθει η στιγμή που όλες, χωρίς καμία εξαίρεση, θα αναπτύξουν ατροφία στον κόλπο. Κατ’ επέκταση, θα εμφανίσουν όλα τα συμπτώματα της ατροφικής κολπίτιδας, που παρά το όνομά της δεν αποτελεί φλεγμονή, αλλά μια φυσική εξέλιξη του κολπικού επιθηλίου, που ακολουθεί τη μείωση της παραγωγής των γυναικείων ορμονών.

Ποιο είναι το βασικότερο σύμπτωμα της ατροφίας;

Η δυσπαρευνία, ο πόνος δηλαδή κατά τη σεξουαλική επαφή, αλλά και η δυσφορία επί της περιοχής του αιδοίου εν γένει στην παρατεταμένη καθιστική θέση, στη βάδιση με εφαρμοστά ρούχα και γενικά στην καθημερινή δραστηριότητα της γυναίκας. Μέχρι τώρα, οι λύσεις ήταν πενιχρές: λιπαντικά στις επαφές και κολπικές κρέμες με ενυδατική δράση για όλα τα υπόλοιπα. Το εντυπωσιακό είναι ότι γυναίκες με ακράτεια δεν έχουν τα συμπτώματα αυτής της κολπίτιδας, έχουν όμως την ακράτεια να τις ταλαιπωρεί.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ατροφική κολπίτιδα

Με τη χρήση υπερήχων που αναζωογονούν το κολπικό τοίχωμα αλλά και το υποκείμενο μυϊκό τοίχωμα του κόλπου και της ουροδόχου κύστης. Χρειάζεται ένας αριθμός κολπικών εφαρμογών (ανάλογα με την περίπτωση), με άμεσο μετά την εφαρμογή αποτέλεσμα. Να τονιστεί ότι οι υπέρηχοι που έχουν στο ιατρείο οι γυναικολόγοι είναι οπτικοί, μετατρέπουν δηλαδή το ηχητικό τους σήμα σε εικόνα, ενώ ο εν λόγω υπέρηχος είναι παλμικός, μετατρέπει το ηχητικό του σήμα σε παλμό. Δηλαδή η γυναίκα αισθάνεται τις παλμικές ώσεις της κολπικής υπερηχογραφικής κεφαλής. Η εφαρμογή του κολπικού παλμικού υπερήχου στις γυναίκες που βρίσκονται σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, με μοιραία άρση της ορμονικής τους λειτουργίας και συνοδό ατροφία του κολπικού επιθηλίου, δίνει άμεσα αποτελέσματα. Δεν αποκαθιστά μόνο την απόλυτη λειτουργικότητα του κόλπου, αλλά αποτελεί και ένα φοβερό ψυχολογικό πλεονέκτημα, καθώς η ασθενής είναι και αισθάνεται το ίδιο λειτουργική με πριν. Σε αντίθετη περίπτωση, εκτός από την ασθένεια είχε να αντιμετωπίσει και την επώδυνη σεξουαλική επαφή. Οι περισσότερες περιέγραφαν χαρακτηριστικά ότι «έκλεισαν» ως γυναίκες και ότι ήταν άλλες οι προτεραιότητες στη ζωή τους πλέον… Έτσι, οι κολπικοί παλμικοί υπέρηχοι (HI FU) βελτιώνουν την καθημερινότητά τους σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τίμος Αλεξανδρίδης
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
www.alexandridistimos.gr