Η LaVonne Moore πάσχει από Αλτσχάιμερ, αλλά οι γιατροί της ελπίζουν ότι τα συμπτώματα της ασθένειάς της θα μπορούσαν ενδεχομένως να διατηρηθούν υπό έλεγχο, χάρη σε ένα νέο είδος θεραπείας: Ηλεκτρικά καλώδια που εμφυτεύονται βαθιά στον εγκέφαλό της διεγείρουν περιοχές που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων.
Σε αντίθεση με πολλούς ασθενείς με μακροχρόνια άνοια, η LaVonne, 85 ετών σήμερα, μπορεί να μαγειρεύει, να ντύνεται μόνη της, ακόμη και να οργανώνει εξόδους. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν η θεραπεία της βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης (DBS) είναι υπεύθυνη για την ανεξαρτησία της.
Η DBS βοηθά ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον να ξεπεράσουν τα συμπτώματα του τρέμουλου, αλλά η χρήση της σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ εξακολουθεί να είναι σε πειραματικό στάδιο.
Μόνο ένας μικρός αριθμός μελετών της DBS έχουν γίνει για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και έχουν επικεντρωθεί στην τόνωση των περιοχών του εγκεφάλου που διέπουν τη μνήμη, και όχι την κριτική σκέψη.
Αλλά ο Δρ Douglas Scharre και οι συνεργάτες του στο ιατρικό κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο πιστεύουν ότι η προσέγγισή τους, η οποία στοχεύει στο κέντρο λήψης αποφάσεων του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πώς λειτουργεί η βαθιά διέγερση εγκεφάλου
– Περιλαμβάνει τη μόνιμη εμφύτευση πολύ λεπτών συρμάτων, με ηλεκτρόδια, στον εγκέφαλο
– Τα καλώδια συνδέονται με γεννήτρια παλμών (βηματοδότη) κάτω από το δέρμα του θωρακικού τοιχώματος
– Η συσκευή παρέχει ηλεκτρική διέγερση στον εγκέφαλο για τη βελτίωση της λειτουργίας του ή τη μείωση των συμπτωμάτων της ασθένειας
Ο εγκεφαλικός βηματοδότης εμφυτεύθηκε στη LaVonne πριν από τρεισήμισι χρόνια. Ο σύζυγός της, Tom, λέει ότι έκτοτε η άνοια της έχει επιδεινωθεί – αλλά πιο αργά από ό,τι περίμενε: «Η LaVonne πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ περισσότερο καιρό από οποιονδήποτε άλλον ξέρω και αυτό ακούγεται αρνητικό, αλλά είναι στην πραγματικότητα θετικό, γιατί δείχνει ότι κάνουμε κάτι σωστό».
Δύο άλλοι ασθενείς ακολούθησαν την ίδια θεραπεία με τη LaVonne, αλλά μόνο ένας φάνηκε να ωφελείται σημαντικά, σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν εάν η θεραπεία θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση της γνωστικής παρακμής και ζήτησαν περισσότερη έρευνα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.