Ο ύπνος με το φως αναμμένο μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα.
Το φως είναι ένα σημαντικό σήμα με το οποίο το εσωτερικό ρολόι του σώματος, το οποίο διέπει μια σειρά βιολογικών διεργασιών από τη θερμοκρασία έως την απελευθέρωση ορμονών, συγχρονίζεται με τον εξωτερικό κύκλο της ημέρας και της νύχτας.
Ορισμένες μελέτες έχουν αποκαλύψει, ωστόσο, ότι το να κρατάς τα φώτα αναμμένα τη νύχτα μπορεί να είναι προβληματικό. Μεταξύ αυτών, η έρευνα έχει δείξει ότι σχετίζεται με την παχυσαρκία στις γυναίκες και τον διαβήτη τύπου 2 στους ηλικιωμένους, ενώ μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στην Ολλανδία δείχνει ότι ο έντονος φωτισμός την ημέρα και ο χαμηλός φωτισμός τη νύχτα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα με προδιαβήτη να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου τους.
Τώρα, ερευνητές στις ΗΠΑ λένε ότι ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται σε τεχνητό φως τη νύχτα παρουσιάζουν χειρότερα επίπεδα γλυκόζης και καρδιαγγειακής ρύθμισης σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνταν στο σκοτάδι, κάτι που υποστηρίζουν ότι οφείλεται στο ότι το σώμα διατηρείται σε μεγαλύτερη εγρήγορση.
«Διαπιστώσαμε ότι το φως -ακόμη και σε μέτρια ένταση- αυξάνει την ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, κάτι που υποθέτουμε δημιουργεί αυξημένο καρδιακό ρυθμό και μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη», δήλωσε η Δρ Phyllis Zee, συν-συγγραφέας της μελέτης από την Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.
Γράφοντας στο Proceedings of the National Academy of Sciences, η Δρ Zee και οι συνεργάτες του αναφέρουν πώς μελέτησαν την ανοχή γλυκόζης και τον καρδιακό ρυθμό 20 ατόμων για δύο νύχτες, 10 από τους οποίους πέρασαν και τις δύο νύχτες κοιμισμένοι σε χαμηλό φως, ενώ οι άλλοι 10 πέρασαν μια νύχτα σε ένα δωμάτιο με αμυδρό φως και την επόμενη νύχτα σε ένα δωμάτιο με φωτισμό περίπου 100 lux, που ισοδυναμεί περίπου με μια συννεφιασμένη ημέρα.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ενώ τα επίπεδα μελατονίνης -μιας ορμόνης που προάγει τον ύπνο που παράγεται από το σώμα- ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες, η ομάδα που πέρασε μια νύχτα με τα φώτα αναμμένα είχε υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη το πρωί, υψηλότερο καρδιακό ρυθμό και χαμηλότερη μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού.
«Επειδή μελετήσαμε μόνο για μια νύχτα και μια υγιή ομάδα, δεν είμαστε σε θέση να πούμε εάν αυτά τα στοιχεία είναι κλινικά σημαντικά», είπε η Δρ Zee: «Ωστόσο, η αλλαγή στην ινσουλίνη μπορεί να θεωρηθεί μια αλλαγή που μπορεί να μεταφραστεί σε κίνδυνο για ασθένεια».
Ο καθηγητής Jonathan Cedernaes από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το ότι το φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να έχει τέτοια αποτελέσματα, αν και προειδοποίησε ότι η νέα μελέτη ήταν μικρή και απαιτούσε επιβεβαίωση με περισσότερη έρευνα.
«Το φως είναι το ισχυρότερο σήμα στο κιρκάδιο ρολόι μας που ελέγχει τον ρυθμό στη φυσιολογία και τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού», είπε και συνέστησε να έχουμε ένα περιβάλλον ύπνου όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό.