Η ζωή μας ταλανίζετε από σημαντικά ερωτήματα: ποιοι είμαστε, που πηγαίνουμε, πως δημιουργήθηκε το Σύμπαν, υπάρχει Θεός, ποιο είναι το νόημα της ύπαρξής μας; Το ερώτημα «γιατί οι θηλές μας είναι πιο σκούρες από το υπόλοιπο δέρμα μας;» προφανώς δεν συγκαταλέγεται ανάμεσά τους, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή.
Επίσης, έχουμε αναρωτηθεί γιατί άραγε συμβαίνει το ίδιο με τα γεννητικά μας όργανα. Μήπως υπάρχει κάποιος απώτερος σκοπός που δεν έχουμε αντιληφθεί;
Τελικά φαίνεται ότι υπάρχει απάντηση – και η αυτή είναι «όχι», όπως εξήγησε πρόσφατα ένας δερματολόγος.
Ο Δρ Lindsey Bordone, από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή στο χρώμα του δέρματος στις θηλές και τα γεννητικά όργανα οφείλεται στο συνδυασμό δύο πραγμάτων, της μελανίνης και των ορμονών.
Όταν ο άνθρωπος φτάνει στην εφηβεία, η άνοδος των επιπέδων των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης προκαλεί το σώμα μας να δημιουργήσει μελανίνη – το αμινοξύ το οποίο δίνει επίσης χρώμα στα μαλλιά μας. Αυτό το γεγονός κάνει το πέος, τις θηλές και τα χείλη του αιδοίου να έχουν πιο σκούρο τόνο από το υπόλοιπο δέρμα.
Το ίδιο φαινόμενο ευθύνεται επίσης για το γεγονός ότι πολλά παιδιά που έχουν ξανθά μαλλιά γίνονται καστανά ή μελαχρινά καθώς μεγαλώνουν.
Το δέρμα των γυναικών μπορεί επίσης να γίνει πιο σκούρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για παρόμοιους λόγους, ιδιαίτερα γύρω από τις θηλές. Ελιές και φακίδες αποκτούν επίσης συχνά μια πιο έντονη απόχρωση.
Όμως ο Δρ Bordone προειδοποίησε ότι το πιο σκούρο δέρμα μπορεί να είναι επίσης ένα σύμπτωμα του διαβήτη. Η κατάσταση είναι γνωστή ως μελανίζουσα ακάνθωση, με το άτομο να εμφανίζει πιο σκούρο δέρμα στις πλευρές του λαιμού, στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα. Τέτοιες αλλαγές συμβαίνουν συνήθως όταν ένα άτομο είναι σημαντικά υπέρβαρο και εξαφανίζονται όταν το άτομο επιστρέφει σε φυσιολογικό βάρος.
Η τριβή μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα πιο σκούρο, η συνεχής επαφή με τα ρούχα π.χ. ή το έντονο τρίψιμο με το σφουγγάρι του μπάνιου.