H Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε τις απαντήσεις στο ερώτημα:
«Η ηλικία πάντα αποτέλεσε έναν καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη της λοίμωξης καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημίας. Τα παιδιά εξ αρχής έγινε αντιληπτό ότι είχαν ήπια κλινική προβολή ή και ήταν ασυμπτωματικά σε σύγκριση με τους ενήλικες.
»Η παραλλαγή «Όμικρον» με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων αύξησε και τον αριθμό των εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο, όπως καταγράφεται σε σημαντικό βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ένα βαθμό και στη χώρα μας.
»Όμως, ιδιαίτερα οι ανήσυχοι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή και ιδιαίτερα για τα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους, η εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται περισσότερο για προληπτικούς λόγους.
»Ποια είναι, όμως, η βιολογική βάση αυτής της διαφοράς της κλινικής προβολής της νόσου στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες; Αυτό το θέμα εξ αρχής έχει απασχολήσει και είναι ενδιαφέρουσα μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα με συνεργασία πανεπιστημιακών κέντρων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Nature Immunology.
»Η μελέτη αυτή επικεντρώνεται στη χημική ανοσία, τα αντισώματα δηλαδή, αλλά και την κυτταρική ανοσία, των ειδικών-T κυττάρων, σε παιδιά ηλικίας 3 έως 11 ετών.
»Παρατηρήθηκε, λοιπόν, σε αυτή τη μελέτη ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά έναντι των μεταλλάξεων του ιού ήταν παρόμοια με αυτή των ενηλίκων, ενώ η ανταπόκριση των Τα- κυττάρων, αυτό που λέμε την κυτταρική ανοσία, ήταν διπλάσια σχετικά με αυτή των ενηλίκων.
»Ενδιαφέρον είναι ότι διαπιστώθηκε σε ορισμένα παιδιά, τα οποία ήταν αρνητικά, δεν είχαν δηλαδή νοσήσει, διασταυρούμενη ανοσία από προϋπάρχουσα ανοσία σε εποχιακούς κορονοϊούς.
»Τα αντισώματα στα παιδιά φαίνεται ότι διαρκούν μάλιστα πέραν των 6 μηνών. Προσδιορίστηκαν με όλες τις σύγχρονες μεθόδους, που ανιχνεύουν και τα αντισώματα από τη νόσηση και από τον εμβολιασμό και η μέση ηλικία των παιδιών, που ήταν ένας αριθμός 91 παιδιά και 154 ενήλικες, ήταν η μέση ηλικία των παιδιών γύρω στα 7 χρόνια.
»Αυτά τα ευρήματα της πολύ καλής ανοσιακής ανταπόκρισης των παιδιών, ενδεχομένως να μπορούν να δικαιολογήσουν τον περιορισμό της λοίμωξης στα παιδιά στο ανώτερο αναπνευστικό, στη μη δηλαδή διάχυση της λοίμωξης στο κατώτερο αναπνευστικό, που είναι και η σοβαρότερη λοίμωξη και είναι ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για τον σχεδιασμό των εμβολιασμών, αλλά και την προστασία των παιδιών.
»Επομένως, τα παιδιά φαίνεται ότι διαθέτουν ισχυρούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς στην αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid, που πιθανόν να ερμηνεύει και την ηπιότερη λοίμωξη».