Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν πολύ διαφορετικά βακτήρια στο έντερό τους από εκείνα που γεννιούνται «παραδοσιακά», σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει για το θέμα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η πρώτη επαφή με τα μικρόβια που έχουν τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό μπορεί να λειτουργήσουν ως «θερμοστάτης» για το ανοσοποιητικό σύστημα και εξηγεί γιατί τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική είναι πιο πιθανό να έχουν κάποια προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.
Τα σώματά μας δεν είναι εξ ολοκλήρου ανθρώπινα: είμαστε ένα οικοσύστημα, το οποίο περίπου κατά το ήμισυ αποτελείται από μικρόβια, όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες. Τα περισσότερα από αυτά ζουν στο έντερά μας και είναι συλλογικά γνωστά ως μικροβίωμα.
Το μικροβίωμα συνδέεται με ασθένειες όπως οι αλλεργίες, η παχυσαρκία, η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η νόσος του Πάρκινσον, η κατάθλιψη και ο αυτισμός αλλά και το αν τα φάρμακα για τον καρκίνο είναι αποτελεσματικά.
Η μελέτη –που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger, το UCL και το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ- εξέτασε πώς σχηματίζεται το μικροβίωμα όταν βγαίνουμε από την αποστειρωμένη μήτρα της μητέρας μας και μπαίνουμε σε έναν κόσμο γεμάτο μικρόβια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, όσα μωρά ήρθαν στη ζωή μέσω του κόλπου πήραν τα περισσότερα από τα πρώιμα βακτήριά τους από τη μητέρα τους. Αλλά τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή είχαν υψηλά επίπεδα νοσοκομειακών βακτηρίων, όπως Κλεμπσιέλλα και ψευδομονάδες.
«Αυτό που με εξέπληξε και με τρόμαξε ήταν η ποσότητα των μικροβίων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη τα οποία εμφανίζονται σε αυτά τα παιδιά», δήλωσε ο Δρ Trevor Lawley, από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger. «Θα μπορούσε να είναι το 30% του συνολικού μικροβιώματός τους. Αλλά αυτό που με ενθουσιάζει είναι ότι έχουμε ένα καταπληκτικό σύνολο δεδομένων τώρα στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε, ώστε να σκεφτούμε πώς να χτίσουμε σωστά το ανθρώπινο μικροβίωμα, ξεκινώντας από τη γέννηση».
Είναι ήδη γνωστό ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 1, οι αλλεργίες και το άσθμα. Ένα προβληματικό ανοσοποιητικό σύστημα –το αμυντικό σύστημα του οργανισμού απέναντι στις μολύνσεις- μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε όλα αυτά.
Η θεωρία των ειδικών είναι ότι η στιγμή της γέννησης μπορεί να είναι ένα είδος «θερμοστάτη» που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα για τη μελλοντική ζωή, δίνοντάς οδηγίες για το τι θα πρέπει να αντιμετωπίζει και τι όχι.
Φυσικά, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να καταργηθεί η καισαρική – μια ιατρική διαδικασία που όταν κρίνεται απαραίτητη σώζει ζωές.