Οι έγκυες γυναίκες που τρώνε συστηματικά τρεις μερίδες ψαριών την εβδομάδα, μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη των εγκεφάλων των παιδιών τους για χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης.

Ισπανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα για να εξετάσουν αν τα θαλασσινά έχουν ευεργετική επίδραση στην νευροψυχολογική ανάπτυξη ενός παιδιού. Στη μελέτη εξετάστηκαν στοιχεία από σχεδόν 4.000 μητέρες και τα παιδιά τους, για την περίοδο από το πρώτο τρίμηνο της κύησης έως πέμπτα γενέθλια του παιδιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν, οι γυναίκες που συμμετείχαν έτρωγαν ξιφία, μακρύπτερο τόνο και οστρακοειδή, μικρότερα λιπαρά ψάρια όπως σκουμπρί, σαρδέλα, γαύρο και σολομός, καθώς και άπαχα ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος.

Στη συνέχεια το αίμα τους εξετάστηκε ως προς τα επίπεδα της βιταμίνης D και του ιωδίου, ενώ το αίμα του ομφάλιου λώρου εξετάστηκε για υδράργυρο και άλλες επιβλαβείς ουσίες.

Όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των 14 μηνών, οι ερευνητές τα εξέτασαν χρησιμοποιώντας τεστ για το σύνδρομο Asperger, καθώς και τεστ των Bayley και McCarthy, τα οποία μετρούν την ανάπτυξη και τις ικανότητες των παιδιών, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα τις μελέτης που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας, έδειξαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 340 γραμμάρια θαλασσινών την εβδομάδα συνδέεται με καλύτερη βαθμολογία στα νευροψυχολογικά τεστ των παιδιών. Μάλιστα, τα αποτελέσματα βελτιωνόταν με κάθε 10 επιπλέον γραμμάρια ψαριών που κατανάλωναν οι γυναίκες, σε ποσότητες από 500 έως 600 γραμμάρια. Εξίσου θετικά ήταν τα αποτελέσματα για την κατανάλωση λιπαρών και άπαχων ψαριών.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν έως 600 γραμμάρια ψαριού κάθε εβδομάδα ενώ ήταν έγκυες, δεν επηρεάστηκαν από υδράργυρο και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs), που συνδέονται με τα ψάρια. Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι ουσίες αυτές είναι τοξικές και ότι μπορεί να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα του μωρού.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jordi Julvez, του Κέντρου Ερευνών Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι τα θαλασσινά είναι μια αναγνωρισμένη πηγή θρεπτικών συστατικών και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς η κατανάλωση ψαριών επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, προκειμένου να δοθεί καλύτερη καθοδήγηση στις εγκύους για την κατανάλωσή τους.