Τον Μάιο έκλεισαν πεντακόσια χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και ακόμα αναρωτιόμαστε τι τον έκανε τόσο μοναδικό. Ένας αμερικανός ερευνητής εκτιμά ότι η μεγαλοφυΐα του ήταν απόρροια (και) της δυσλεξίας του.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση “The American Journal of Medicine”, ο δρ Salvatore Mangione εξέτασε τα υπάρχοντα στοιχεία που συνηγορούν ότι ο μεγάλος καλλιτέχνης της Αναγέννησης είχε δυσλεξία, συσχετίζοντάς την με μία άλλη διαταραχή από την οποία επίσης είναι πιθανό να έπασχε, τον στραβισμό. «Έχουμε πολλές ενδείξεις ότι ο Ντα Βίντσι έπασχε από δυσλεξία. Ξέρουμε, λ.χ., ότι οι επιδόσεις του στο σχολείο ήταν μέτριες, διότι ήταν πολύ απασχολημένος να σχεδιάζει. Η εγγενής τάση να μην ασχολείται με τα γράμματα αλλά με το σχέδιο, εγείρει την πιθανότητα της δυσλεξίας. Μία άλλη ένδειξη είναι πως ήταν φρικτός ορθογράφος.
Ένας άλλος επιστήμονας, ο ιταλικής καταγωγής καθηγητής Marco Catani του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, έκανε τη δική του δημοσίευση στο περιοδικό “Brain”, παρουσιάζοντας μια σειρά από στοιχεία για να στηρίξει τη θεωρία του, ότι ο μεγάλος καλλιτέχνης έπασχε από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Υποστηρίζει ότι η ΔΕΠΥ μπορεί να εξηγήσει όχι μόνο την αναβλητικότητα και τη διάσπαση της προσοχής του Ντα Βίντσι, αλλά επίσης την εντυπωσιακή δημιουργικότητα του και την επιτυχή ενασχόληση του με τόσα διαφορετικά αντικείμενα από τα πεδία της τέχνης και της επιστήμης.
«Αν και είναι αδύνατο να γίνει μια μεταθανάτια διάγνωση για κάποιον που έζησε πριν 500 χρόνια, είμαι πεπεισμένος ότι η ΔΕΠΥ είναι η πιο πειστική και επιστημονικά εύλογη υπόθεση που παρέχει εξήγηση για τη δυσκολία του Λεονάρντο να τελειώσει έργα του. Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι δαπανούσε υπερβολικά πολύ χρόνο για να σχεδιάζει τα έργα του, αλλά του έλειπε η επιμονή. Η ΔΕΠΥ θα μπορούσε να εξηγήσει διάφορες πλευρές του ταμπεραμέντου του Λεονάρντο και της παράξενης και ευμετάβλητης μεγαλοφυΐας του», ισχυρίζεται ο Catani.