Η πλειονότητα των βρεφών αυτών, περισσότερα από 12 εκατομμύρια, βρίσκεται στη Νότια Ασία, διευκρινίζει η UNICEF, η οποία χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες για να δείξει τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
«Οι ρύποι δεν βλάπτουν μόνον τους πνεύμονες των βρεφών που βρίσκονται σε ανάπτυξη, μπορούν να βλάψουν μόνιμα τους εγκεφάλους τους που βρίσκονται επίσης σε ανάπτυξη και ως εκ τούτου το μέλλον τους», επισημαίνει ο διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ.
Οποιαδήποτε ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνάει το συνιστώμενο όριο είναι δυνάμει επιβλαβής για τα παιδιά και ο κίνδυνος αυξάνεται όσο επιδεινώνεται η ρύπανση, επισημαίνει η διεθνής οργάνωση.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται στενά με το άσθμα, την πνευμονία, την βρογχίτιδα και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, προσθέτει.
Τα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τη σχέση που έχει με την ανάπτυξη του εγκεφάλου δεν είναι ακόμη οριστικά, αλλά η ραγδαία αύξηση των στοιχείων που έχουν οι επιστήμονες δείχνει ότι υπάρχει «οπωσδήποτε λόγος ανησυχίας», δήλωσε παράλληλα στο Thomson Reuters Foundation ο Νίκολας Ρις της UNICEF, ο οποίος είναι και ο συντάκτης της σχετικής έκθεσης.
Η ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την ικανότητά του μάθησης και την ανάπτυξή του και για να «μπορεί να κάνει οτιδήποτε φιλοδοξεί και θέλει στη ζωή του», πρόσθεσε.
«Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά έχουν μια καλής ποιότητας εκπαίδευση, αλλά εξίσου σημαντική είναι η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους», κατέληξε.