Καθώς ακόμη και στον 21ο αιώνα το σεξ και οτιδήποτε σχετικά με αυτό παραμένει θέμα ταμπού για πάρα πολύ κόσμο, η αντισύλληψη δεν θα μπορούσε ξεφύγει από τον κανόνα. Ακόμη και αν πρόκειται για ένα άκρως ιατρικό θέμα, που έχει άμεση σχέση με τον οικογενειακό προγραμματισμό και την υγεία του γυναικείου φύλου. Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες παραμένουν ελλιπώς ενημερωμένες για ένα θέμα που τους αφορά τόσο άμεσα και ότι συνηθίζουν να το συζητούν περισσότερο με τις φίλες τους, παρά με τον καθ’ ύλην αρμόδιο, δηλαδή τον γιατρό τους. Ας εξετάσουμε μερικές από τις απορίες που έχουν συχνά επί του θέματος.
Εξετάζοντας την αντισύλληψη
– Η αντισύλληψη μειώνει τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης μετά τη διακοπή της: καμία μέθοδος αντισύλληψης δεν είναι μόνιμη και δεν έχει τόσο σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό. Ακόμη και οι γυναίκες που καταφεύγουν σε στείρωση μπορούν να τεκνοποιήσουν, καθώς η διαδικασία μπορεί να αναστραφεί με νέα επέμβαση.
– Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης; Η καλύτερη μέθοδος είναι αυτή που ταιριάζει στη σεξουαλική δραστηριότητα, τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις του. Ο καταλληλότερος για να το συζητήσετε είναι ο γυναικολόγος σας.
– Ποια μέθοδος είναι η ασφαλέστερη; Τα ορμονικά εμφυτεύματα και οι ενδομήτριες συσκευές παρουσιάζουν ποσοστά «αστοχίας» σημαντικά μικρότερα του 1%, όπως και η στείρωση. Τα ποσοστά για τα αντισυλληπτικά χάπια ανεβαίνουν στο 9%, για το διάφραγμα στο 12% και για το ανδρικό προφυλακτικό στο 18%.
– Τα αντισυλληπτικά χάπια συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου και παχαίνουν; Δύο μύθοι που κυνηγούν το «χάπι» και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο πρώτος έχει καταρριφθεί με επιστημονικές μελέτες, ενώ ο δεύτερος είχε μια δόση αληθείας για τα πρώτα αντισυλληπτικά χάπια που κυκλοφόρησαν. Τα σημερινά έχουν διαφορετική σύνθεση και καμία τέτοια παρενέργεια.
– Οι φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης είναι καλύτερες; Με τον όρο εννοούμε τον εντοπισμό των γόνιμων ημερών με την παρακολούθηση του «κύκλου» και τη διακοπτόμενη συνουσία. Καθώς ο «κύκλος» σπάνια είναι σταθερός, τα ποσοστά αποτυχίας της μεθόδου πλησιάζουν το 25% (1 στις 4 δηλαδή). Η διακοπτόμενη συνουσία δεν θεωρείται μέθοδος αντισύλληψης επιστημονικά, καθώς πέρα από το γεγονός ότι η επιτυχία της εναπόκειται στις ικανότητες του άνδρα, υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν σπερματοζωάρια στα προσπερματικά υγρά.
Οι επιλογές πολλές, οι προτιμήσεις περισσότερες, ο σκοπός ένας: ο σωστός έλεγχος των γεννήσεων και η απόλαυση της σεξουαλικής δραστηριότητας.