Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η άσκηση είναι εξαιρετικά επωφελής τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία μας. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται η ψυχική υγεία ενός ατόμου όταν σταματάει εντελώς τη σωματική άσκηση είναι ένα θέμα που δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς.
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, η παύση κάθε μορφής έντονης σωματικής δραστηριότητας μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα κατάθλιψης.
Η Julie Morgan, διδάκτορας από ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στη Νότια Αυστραλία, αποφάσισε να διερευνήσει πώς η έλλειψη άσκησης μπορεί να επηρεάσει ενήλικες που γυμνάζονταν προηγουμένως, αναλύοντας αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών. Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν στοιχεία από 152 ενήλικες, εκ των οποίων οι 50 ήταν γυναίκες.
Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες ασκούνταν προηγουμένως τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον τρεις μήνες, με κάθε περίοδο άσκησης να διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά. Ο αντίκτυπος της διακοπής της άσκησης στην ψυχική υγεία των ατόμων ήταν σχεδόν άμεσος για μερικούς.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διακοπή της άσκησης προκάλεσε σημαντικές αυξήσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από μόλις τρεις ημέρες», δήλωσε ο καθηγητής Bernhard Baune, επικεφαλής της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης αυξήθηκαν μετά τις πρώτες ή δύο εβδομάδες, διάστημα το οποίο παραμένει πολύ σύντομο μετά τη διακοπή της άσκησης».
Όπως τόνισε ο Morgan, δεν υπάρχει επί του παρόντος σημαντική έρευνα σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ έλλειψης σωματικής άσκησης και καταθλιπτικών συμπτωμάτων. «Η επαρκής σωματική δραστηριότητα και άσκηση είναι σημαντικές τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία», ανέφερε. «Ένα εκτεταμένο σύνολο κλινικών στοιχείων δείχνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει και να θεραπεύσει την κατάθλιψη. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη έρευνα για το τι συμβαίνει με τα συμπτώματα κατάθλιψης, όταν σταματά η άσκηση».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης, μετά τη διακοπή της άσκησης.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, προκειμένου να υπάρξουν ακριβέστερα αποτελέσματα, καθώς το δείγμα των συμμετεχόντων ήταν αρκετά μικρό.