Μερικές φορές, κοιμάστε λίγο παραπάνω το σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να μην τρώτε πρωινό, καθώς είναι σχεδόν ώρα για μεσημεριανό. Δεν έγινε και τίποτα, έτσι; Όταν κοιμόμαστε, δεν τρώμε και πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν την τακτική για απώλεια βάρους εδώ και δεκαετίες.
Κάποιοι όμως το φτάνουν στα άκρα – αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από τη λεγόμενη «Δίαιτα της Ωραίας Κοιμωμένης». Η «δίαιτα» συμβουλεύει τον ύπνο για ασυνήθιστα μεγάλες περιόδους, ακόμη και με τη χρήση ηρεμιστικών, για να μειωθεί η πρόσληψη τροφής.
Ένας καλός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την υγεία και την ευεξία, αλλά κάποιοι ενθαρρύνουν τον ύπνο ακόμη και για 20 ώρες την ημέρα, με τη χρήση υπνωτικών και ηρεμιστικών, τα οποία μπορούν να είναι ιδιαίτερα εθιστικά. Υπάρχει επίσης μεγάλος κίνδυνος υπερδοσολογίας. Είναι ένας μεγάλο ρίσκο για να πάρει κάποιος που θέλει απλώς να χάσει μερικά κιλά.
Η ιδέα έχει βρει γόνιμο έδαφος από γυναίκες σε φόρουμ υπέρ της ανορεξίας στο διαδίκτυο, όπου μοιράζονται τις τακτικές τους για υπερβολικό ύπνο και ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης φαγητού.
«Απλά παίρνω μερικούς πραγματικά ισχυρά παυσίπονα που με κάνουν να κοιμάμαι για ώρες», έγραψε κάποια. «Λατρεύω τον ύπνο, για να αποφύγω το φαγητό. Είναι πολύ εύκολο για μένα, επειδή είμαι κουρασμένη σχεδόν συνεχώς», είπε μια άλλη. «Απλά κοιμάμαι για να αποφύγω το τσιμπολόγημα και το φαγητό», έγραψε μια άλλη γυναίκα.
Αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η δίαιτα -αν πραγματικά μπορεί να ονομαστεί δίαιτα- είναι επικίνδυνη. «Αν οι άνθρωποι πρέπει να βασίζονται σε φάρμακα για να κοιμηθούν -ιδίως φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες είναι εθιστικές- θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο να εθιστούν», δήλωσε η καθηγήτρια Tracey Wade, από το Πανεπιστήμιο Flinders School of Psychology.
«Δεν είναι μόνο ότι υποχρεώνουν το σώμα να κοιμηθεί περισσότερο από ό, τι χρειάζεται: πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν υψηλότερα επίπεδα δόσεων φαρμάκων συνεχώς, για να πετύχουν τον σκοπό τους».
Η Δρ Wade επισημαίνει ότι αν κοιμάστε 20 ώρες την ημέρα, δεν μπορείτε να ζήσετε τη ζωή σας: «Αυτή τακτική πηγαίνει τα πράγματα σε άλλο επίπεδο: Όσοι την ακολουθούν δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε καμία δραστηριότητα, επειδή κοιμούνται», λέει. «Αυξάνουν την κοινωνική απομόνωσή τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Γνωρίζουμε επίσης ότι η κατάθλιψη προκαλεί διαταραχές που σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού. Η τακτική αυτή μοιάζει να ωθεί τους ανθρώπους ακόμη περισσότερο στον φαύλο κύκλο που δημιουργούν οι διατροφικές διαταραχές».
Η Wade πιστεύει ότι η δίαιτα μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους που είναι ήδη καταθλιπτικοί ή αγωνίζονται με τις διατροφικές διαταραχές: «Η ιδέα του να απομακρυνθούν από τη ζωή και να παραμείνουν στο κρεβάτι μπορεί να φαίνεται ελκυστική», λέει. «Όμως η δίαιτα δεν μιλάει για το πώς θα διαχειριστούν τις ώρες που είναι ξύπνιοι, όταν θα είναι πολύ πεινασμένοι και πολύ αποπροσανατολισμένοι, με αυξανόμενα επίπεδα κατάθλιψης και στέρησης τροφής».