«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσεται μέσα από μια σειρά πολύπλοκων διαδικασιών κατά τη διάρκεια της κύησης, πράγμα που σημαίνει ότι η διατροφή των γυναικών που κυοφορούν είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα» ανέφερε η Φλόρενς Γκινιάκ, ερευνήτρια και επικεφαλής της μελέτης που διεξήχθη από το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal).
Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν αποδείξει με πολλούς τρόπους τα οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών, όπως μειωμένο κίνδυνο για υπέρταση, οξειδωτικό στρες και διαβήτη, ενώ μπορούν επίσης να λειτουργήσουν προστατευτικά για τη γνωστική έκπτωση που έρχεται με το γήρας. Μια νέα μελέτη, έρχεται για πρώτη φορά να προσθέσει στις θετικές επιδράσεις τις βελτιώσεις στη νευροανάπτυξη του παιδιού σε βάθος χρόνου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 2.200 ζεύγη μητέρων-παιδιών, δημοσιεύτηκαν στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας «European Journal of Epidemiology». Η θετική επίδραση των ξηρών καρπών παρατηρήθηκε στις εγκύους που κατανάλωναν κατά μέσο όρο περίπου τρεις μερίδες των 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών εβδομαδιαίως.
Οι ξηροί καρποί που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα ήταν καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κουκουνάρια και φουντούκια. Η πρόσληψη τους από τις μητέρες αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια διατροφικών συνηθειών που χορηγήθηκαν στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Παράλληλα, η νευροψυχολογική αξιολόγηση των παιδιών έγινε στις ηλικίες των 18 μηνών, πέντε και οκτώ ετών.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η ομάδα των παιδιών των οποίων οι μητέρες έτρωγαν περισσότερους ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, εμφάνισε τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις δοκιμές μέτρησης τη γνωστικής λειτουργίας, της ικανότητας προσοχής και της μνήμης εργασίας.
Σύμφωνα με την Φλόρενς Γκινιάκ, η θετική επίδραση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ξηροί καρποί έχουν υψηλά επίπεδα φυλικού οξέος και λιπαρών οξέων, όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Αυτά τα συστατικά τείνουν να συσσωρεύονται στο νευρικό ιστό, ιδιαίτερα στις μετωπικές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες επηρεάζουν τη μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες.
Σε ό,τι αφορά τους λόγους που τα ευεργετικά αποτελέσματα σχετίζονται μόνο με τη διατροφή στο πρώτο και όχι στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, μπορεί να υποστηριχθεί ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης του εμβρύου ποικίλλει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ότι υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη μητρική διατροφή.