Μια πόλη της Ολλανδίας αποφάσισε να κάνει τις στάσεις των λεωφορείων της πιο όμορφες και πιο οικολογικές. Συγκεκριμένα, στην Ουτρέχτη, καλλιέργησαν φυτά στις στέγες εκατοντάδων στάσεων, με σκοπό να κάνουν ένα δώρο στις μέλισσες, καθώς η πόλη στηρίζει την βιοποικιλότητα. Τα συγκεκριμένα στέγαστρα λειτουργούν ακόμη ως αποθήκες όμβριων υδάτων ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνουν την σκόνη.
Τα στέγαστρα αυτά τα φροντίζουν εργάτες, που κινούνται με ηλεκτρικά οχήματα ενώ οι στάσεις διαθέτουν φώτα LED και παγκάκια από μπαμπού. Με αυτή την πρωτοβουλία η πόλη προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν 55 νέες ηλεκτρικές στάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και να έχουν «εντελώς καθαρή δημόσια συγκοινωνία» μέχρι το 2028.
Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των λεωφορείων θα προέρχεται απευθείας από ανεμόμυλους. Η Ουτρέχτη επίσης εφαρμόζει ένα σχέδιο το οποίο επιτρέπει στους κατοίκους να υποβάλλουν αίτηση για χρηματοδότηση για να μετατρέψουν τις στέγες τους σε «πράσινες».
Σύμφωνα με την Greenpeace, οι ολοένα περισσότερες μονοκαλλιέργειες που προωθεί η βιομηχανική γεωργία και που έχουν οδηγήσει στη μείωση της βιοποικιλότητας και την καταστροφή πλούσιων σε ποικιλία οικοσυστημάτων. Οι μονοκαλλιέργειες αποτελούν μεγάλο κίνδυνο γιατί οι μέλισσες για να επιβιώσουν θα πρέπει να τρέφονται από μία μεγάλη ποικιλία ανθοφόρων φυτών.
Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Χωρίς αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.
Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) εκτιμά ότι θα εξαφανιστούν άλλα 20.000 ανθοφόρα φυτά τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό επηρεάζει τις μέλισσες που ζουν σε μελίσσια και ακόμα περισσότερο τις άγριες μέλισσες που χρειάζονται αδιατάρακτους βιότοπους για να χτίσουν τις φωλιές τους. Η μεγαλύτερη απειλή για τις μέλισσες προέρχεται από τα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανικές καλλιέργειες.