Φαίνεται ότι η φτώχεια κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ευφυείς και παράλληλα τους γερνάει πριν την ώρα τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζωή σε συνθήκες φτώχειας για 20 χρόνια συνδέεται έντονα με το χειρότερη γνωστική λειτουργία και η πρόωρη γήρανση. Ως πιθανές αιτίες του φαινομένου, οι επιστήμονες αναφέρουν το άγχος για την έλλειψη χρημάτων, την ανεπαρκή στέγαση και τον ανθυγιεινό τρόπος ζωής – κακή διατροφή, κάπνισμα, χρήση αλκοόλ και ελάχιστη άσκηση.
Γράφοντας στην επιθεώρηση American Journal of Preventative Medecine, οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Adina Zeki Al Hazzouri από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, είπε ότι η τάση ισχύει ακόμη και μεταξύ των ιδιαίτερα μορφωμένων ανθρώπων οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται.
Στη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από περίπου 3.400 ενήλικες, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε μια μελέτη σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις. Ήταν όλοι από 18 έως 30 ετών, όταν ξεκίνησε η έρευνα το 1985. Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης, καταγράφηκαν λεπτομέρειες για το εισόδημά τους και τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν τεστ που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της γνωστικής γήρανσης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν συνεχώς σε συνθήκες φτώχειας, είχαν σημαντικά χειρότερα αποτελέσματα σε τεστ λεκτικής μνήμης, ταχύτητας επεξεργασίας του εγκεφάλου και εκτελεστικής λειτουργίας του, σε σχέση με όσους δεν χρειάστηκε ποτέ να επιβιώσουν με χαμηλό εισόδημα.
«Το συνολικό μέγεθος των συνδέσεων υποδηλώνει ότι οι οικονομικές αντιξοότητες στη νεαρή ενήλικη ζωή, είναι σημαντικός παράγοντας για τη γνωστική υγεία στη μέση ηλικία», ανέφερε η μελέτη. «Επιπλέον, σε αναλύσεις για τους συμμετέχοντες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικές συσχετίσεις, γεγονός που υποδηλώνει τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν να εξηγηθούν από αντίστροφη αιτιότητα (σ.σ. δηλαδή, ότι δεν η φτώχεια δεν προκαλείται επειδή οι συμμετέχοντες έγιναν λιγότερο έξυπνοι για άλλους λόγους).
Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά πιθανά «μονοπάτια», μέσω των οποίων η φτώχεια θα μπορούσε να επηρεάζει το μυαλό των ανθρώπων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Κατ ‘αρχάς, το χαμηλό εισόδημα και οι ανάλογες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έχουν συνδεθεί με ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα και η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, όλα παράγοντες κινδύνου κακή γνωστική λειτουργία», αναφέρει η μελέτη.
«Δεύτερον, το χαμηλό εισόδημα μπορεί να επηρεάσει το μορφωτικό επίπεδο και, τελικά, διαμορφώνει πολλούς παράγοντες κινδύνου για τη γνωστική λειτουργία, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται το περιβάλλον διαβίωσης, οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία, καθώς και η πρόσβαση σε πόρους».
«Τρίτον, το άγχος του χαμηλού εισοδήματος έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με δυσλειτουργία του άξονα υποθαλάμου – επινεφριδίων (αδένες στο εσωτερικό του εγκεφάλου), η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου της γνωστικής λειτουργίας».
«Τέταρτον, η εισοδηματική ανισότητα μπορεί να δηλώνει την έλλειψη δημοσίων επενδύσεων και υποδομών υγείας, η οποία εν συνεχεία επηρεάζει την υγεία μέσω των μηχανισμών του στρες και τους μειωμένους κοινωνικούς και φυσικούς πόρους».