Για πρώτη φορά, περισσότεροι από ένας στους 10 ανθρώπους στην Ιαπωνία είναι πλέον ηλικίας 80 ετών και άνω. Τα εθνικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 29,1% του πληθυσμού των 125 εκατομμυρίων είναι ηλικίας 65 ετών και άνω – ένα ποσοστό-ρεκόρ παγκοσμίως.
Η Ιαπωνία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο και αγωνίζεται εδώ και καιρό για το πώς να μπορεί να προσφέρει στον γηράσκοντα πληθυσμό της.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η χώρα έχει τον γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο, υπολογίζοντας το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 24,5% στην Ιταλία και 23,6% στη Φινλανδία, που κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση της σχετικής κατάταξης, με το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών να φτάνει το 22,8%.
Στην Ιαπωνία, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αναμένεται να αποτελούν το 34,8% του πληθυσμού μέχρι το 2040, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμού και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το ποσοστό απασχόλησης ηλικιωμένων στη χώρα είναι από τα υψηλότερα στις μεγάλες οικονομίες – οι εργαζόμενοι ηλικίας 65 ετών και άνω αποτελούν περισσότερο από το 13% του εθνικού εργατικού δυναμικού. Αλλά αυτό ελάχιστα έχει προσφέρει στο να ανακουφίσει το βάρος των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.
Η Ιαπωνία ενέκρινε έναν προϋπολογισμό-ρεκόρ για το επόμενο οικονομικό έτος, εν μέρει λόγω της αύξησης του κόστους κοινωνικής ασφάλισης.
Οι προσπάθειες για την αύξηση των ποσοστών γεννήσεων έχουν επίσης ελάχιστη επιτυχία εν μέσω του αυξανόμενου κόστους ζωής και των περιβόητων πολλών ωρών εργασίας.
Τα ποσοστά γεννήσεων επιβραδύνονται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων της Ιαπωνίας, αλλά το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη χώρα του Ανατέλλοντως Ηλίου.
Η Ιαπωνία εκτιμάται ότι είχε λιγότερες από 800.000 γεννήσεις πέρυσι – είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία τον 19ο αιώνα. Στη δεκαετία του 1970, ο αριθμός αυτός ήταν πάνω από δύο εκατομμύρια.
Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η χώρα του βρίσκεται στο χείλος του να μην μπορεί να λειτουργήσει ως κοινωνία λόγω της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων. Ωστόσο, οι αρχές παραμένουν διστακτικές σχετικά με την αποδοχή μεταναστών εργαζομένων ως λύση για την πτώση της γονιμότητας.
Άλλες χώρες της Ασίας αντιμετωπίζουν παρόμοιες δημογραφικές προκλήσεις. Πέρυσι, ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά από το 1961, ενώ η Νότια Κορέα έχει αναφέρει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο.