Οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν τη διάθεση ενός συμπληρώματος βιταμίνης D μετά το θάνατο ένα νεογέννητου μωρού από ασφυξία, μερικές ώρες μετά τη λήψη του.
Στο 10 ημερών βρέφος είχε δοθεί μια δόση Uvesterol D, ευρέως διαδεδομένο στη Γαλλία για παιδιά κάτω από την ηλικία των πέντε ετών για την πρόληψη ανεπάρκειας της βιταμίνης D. Η ιατρικές αρχές της χώρας δήλωσαν ότι υπάρχει μια «πιθανή σύνδεση» του θανάτου του μωρού με το συγκεκριμένο συμπλήρωμα.
Ωστόσο, δήλωσαν ότι υπάρχουν πολλά άλλα προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Η υπουργός Υγείας Marisol Touraine ανέφερε ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν κίνδυνο από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε γενικές γραμμές, όμως «ο συγκεκριμένος τρόπος που χορηγείται το προϊόν μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους». Υποσχέθηκε πάντως στους γονείς «διαφανείς, αντικειμενικές και αξιόπιστες πληροφορίες» για το θέμα.
Σε δήλωση της Εθνικής Ιατρικής Υπηρεσία Ασφαλείας (ANSM) διευκρινίζεται ότι «μόνο το Uvesterol D χορηγείται με ειδικό σταγονόμετρο». Το προϊόν δεν πωλείται εκτός Γαλλίας.
Το μωρό πέθανε στο σπίτι στις 21 Δεκεμβρίου, μετά τη χορήγηση μιας δόσης της ουσίας από το στόμα μέσω του ειδικού σταγονόμετρου. Παρουσίασε άμεσα σημάδια ασφυξίας και εξέπνευσε δύο ώρες αργότερα από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.
Το ANSM δήλωσε ότι το 2006 είχε επιβάλει μέτρα για τη μείωση των κινδύνων από τη λήψη Uvesterol D. Ωστόσο, από την κυκλοφορία του στην αγορά το 1990 και μέχρι τώρα δεν υπήρξαν άλλοι θάνατοι, πρόσθεσε.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε ότι το Uvesterol D βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο ανησυχιών για το πώς θα ληφθεί από τα μωρά, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάστηκαν σοβαρές παρενέργειες. Το έγγραφο ανέφερε ότι η ελαιώδης υφή του συμπληρώματος, είναι διαφορετική από άλλα είδη πόσιμης βιταμίνης D.
Η εταιρεία Crinex που παρασκευάζει το συμπλήρωμα, άλλαξε το σταγονόμετρο το 2006 για να αποτρέψει την πολύ γρήγορη χορήγησή του.
Στη συνέχεια, το 2013, το ANSM παρότρυνε τους γονείς να δίνουν το συμπλήρωμα σταγόνα-σταγόνα πριν από το φαγητό και να διασφαλίζουν ότι το μωρό ήταν σε καθιστή θέση. Μείωσε επίσης την συνιστώμενη δοσολογία.
Το 2014, περιοδικό υγείας Prescire έκανε έκκληση για τον τερματισμό της χρήσης συμπληρωμάτων βιταμίνης Uvesterol από νεογέννητα μωρά, διαμαρτυρόμενο για ημίμετρα και αναβλητικότητα τόσο από την εταιρεία παρασκευής όσο και από το ANSM.